2017okt:Tyskland Mosel, Frankrike Spanien till Mallorca

10/10
Startar resan i strålande sol från Orust vid 11-tiden. Några sista minuten inköp innan vi kör vidare söderut mot ett första stopp i Göteborg där jag väger bilen. Vågen stannar på exakt 3500kg!! Men, då är det bara halv tank Diesel och halv tank vatten. Nästa stopp blir i Fjärås där jag fyller på Gasol. Nu har jag två fulla flaskor, hoppas det räcker (det blev ytterligare 6kg till vikten). Vi kör vidare söderut och strax innan Falkenberg kör vi av motorvägen mot gamla kustvägen där vi stannar vid en parkering vid en strand för en tidig middag, micrad i min nyinstallerade micro.
Vi fortsätter mot våran övernattning som blir alldeles intill Turning Torso i Malmö.

Turning Torso

Bra parkering med toalett (som var öppen när vi kom men låst på morgonen). På kvällen öste regnet ner men vi var OK i bilen där jag testade min nya TV och min demonterbara TV antenn. Allt funkade bra. Så, första dagen gjord, i morgon blir det en lååång färjetur från Malmö till Travemunde, ca 9 timmar.

11/10
Vaknar halv åtta, lite halvmulet och dimmigt. Vi kommer iväg vid halv nio och kör dom sita 8 kilometerna till färjeterminalen. Vi åker med Finnline till det facila priset av endast 650kr. Efter incheckning och ombordkörning gör vi en rundvandring på fartyget. Det tog tre minuter. Det fanns en restaurang på våning 4 tillsammans med en taxfree affär och reception. Sen fanns det en stängd bar på däck 6 tillsammans med ett TV och lekrum. Det fanns dock en kaffepanna på bardisken med varmt kaffe! Som vi försåg oss med tills baren öppnade kl 12:30.
I övrigt en lugn resa och efter middag så var det dags att lämna båten som var i Travemunde kl 19.00. Jag hade en rutt i GPSen till ställplatsen vid sportcentret i Lubeck. Det gick dock inte så bra, GPSen letade och letade så jag var tvungen att köra på vägskyltar mot Lubeck. Tiull slut måste jag stanna och fick två olika förslag som såg lika tokiga ut, båda var på ca 20km vilket betydde en lååång omväg runt staden innan vi kom till ställplatsen. Mandy kollade med GPS nr2 och där var det bara 11 km?? Så efter att ha kört en sväng var vi tillbaka i Travemundes hamn. Raskt körde jag vidare mot Lubeck igen och efter en stund hade vi hamnat på exakt samma ställe som förut. Jag följde min GPS och den tog oss in i en liten skog som efter 2km kom ut till en liten by där jag ännu en gång fick stanna för att kolla rutten. Då kom jag på att min Camper 660 GPS var inställd på husbil och det hade tidigare varit en katastrof i Skottland då den valde en omväg på ca 40km jämfört med om den är inställd på personbil. Nu ställde jag in den på personbil igen och vips så vara båda GPSerna syncade och visade samma väg, ca 11km till ställplatsen. Så, efter att ha cirklat runt i en timma var vi nu äntligen på spår och efter 30 minuter så var vi på plats och kunde slappna av. Men, nu var det TV dags! Upp med antennen, sök efter kanaler och vips så hade jag 38 radiokanaler och inga TV kanaler!! Så det blev till att koppla min PC till TVn och via ett VPN program kolla på BBC iplayer. Så nu kan jag luta mig tillbaka en stund innan sängdags.

12/10
I dag kör vi vidare mot Luneburg men först en iskall dusch eftersom jag inte har råd att köpa en polett till varmvatten. Mandy var smartare. Hon duschade i handfatet, där fanns det varmvatten!!
OK, har man inga poletter i duschen så får man improvisera.
Så, efter detta så satte vi kurs mot Citti markt i Lubeck där vi provsmakade lite prosecco(Mandy) och lite Grappa (Göran). Så det blev till att köpa en Grappa lagrad på fat samt en flaska prosecco som vi ju alla vet är en druva i Italien.
Sedan bar det iväg enligt inprogrammerad rutt. Men, Garmin pratade inte med mig. Och Mandys GPS försökte fortfarande räkna ut rutten till Mosel (Koblenz) utan att köra på motorväg. Så jag måste stanna och prata med camper 660 och äntligen fick jag ett vägval som gick via Luneburg. Resan söderut gick nu bra och nu är vi framme vid våran ställplats, har ätit middag med lite rött från Citti markt. Efter middagen tog vi en promenad in till gamla staden som har en hel del hus från medeltiden kvar, samt en kyrka med ett torn som lutar 2,5m.

Luneberg med det lutande kyrktornet

Det sägs att arkitekten blev så upprörd när han såg detta att han kastade sig utför tornet men hade turen att hamna i en kärra med hö och överlevde. Efter detta firade man honom grundligt, han blev kanonfull, ramlade på gatan och slog i huvudet och dog!!

Hängande trädgård i Luneberg

 

 

 

En öl i Luneberg
Ställplats i Luneberg

13/10
Börjar dagen med en promenad till bekvämlighetsinrättningen, väl spenderad tid! Mandy stannar förstås i husbilen och fixar frukosten.
Sen är det dags att ta ut kursen för dagens färd söderut. Fick ett uppdrag från äldsta sonen att kolla upp en husbil som han hittat på nätet, en Westfalia-Ford Nugget. En liten rackare, pefekt för honom. Så vi knappade in bilhandlarens adress i Mülheim an der Ruhr och drog snabbt iväg söderut. Men….min Camper 660 visade 50km längre väg än min lågprisvariant, också en Garmin med samma kartor. Så jag följer naturligtvis kortare vägen. Det visade sig vara ett bra val även om det blev mycket körning på småvägar och genom byar. Vädret har varit kalas, ca 20 grader och halvsoligt. Framme hos bilhandlaren vid 5-tiden, bilen såg ut som skit så jag ringde äldsta sonen och lämnade det tråkiga beskedet. När vi lämnade handlare såg Mandy en likadan husbil och se, det var den som han var intresserad utav. Den såg bra ut så vi dealade med bilskojaren och fick ett pris så får vi se om det blir nåt köp.
Dags att åka till närmaste ställplats, Mandy fixar maten och jag sätter upp TV antennen, ingen bild som vanligt, va fan har dom för system här??
Maten var i alla fall god så nu får det bli lite surfande och skrivande innan kvällskaffet och avecen!

14/10

Ny morgon, nya äventyr med Mandy och våra två GPSer. Vi startar tidigt (10?) på resan söderut med målet att hitta till Koblenz camping. Ovanligt mycket trafik på motorvägen. Första stoppet för toabesök ”sket sig” som man säger, 25m lång kö av tyska bussresenärer som alla skulle in på min toa. Så vi vände i dörren och körde vidare mot nästa rastplats. Men, samma sak här så vi for vidare till den tredje rastplatsen. Bingo! Rätt in, ingen kö, underbart! Så, sedan körde vi efter min GPS för att sedan köra efter den gamla ”Mandy” GPSen eftersom den med exakt samma inställning och mål erbjöd oss en 15km kortare resa. Garmin, vad har ni gjort ?? Hursomhelst, vi kom fram till campingen vid ett tiden, strålande väder, bara att parkera på våran plats och sen sitta ner med en macka och ett glas rött i solen.

Camping i Koblenz

Sedan blev det en promenad till gamla staden Koblez och vidare till linbanan som går över Rhen upp till en befästning på andra sidan floden. Inne i befästningen som ursprungligen var från 1500 någonting så hittade vi en intressant sak, vinprovning tre glas för endast 5€!! Vi måste bara testa detta. Sedan promenerade vi vidare genom historien och kom ut på andra sidan där vi hade en underbar utsikt över floderna Rhen och Mosel.

Rhen-Mosel med campingen

Sen blev det linbanan tillbaka till gamla Koblenz för en öl innan det var dags att promenera tillbaks till campingen för en La Strada middag. Och så förstås, upp med TV antennen och kolla hur många TV kanaler vi kunde få in idag. Yes! Det fanns TV kanaler här, tyvärr bara på tyska så jag förstår ändå ingenting. Det får bli Radio via internet istället sen är det dags för bädden.

Moselkryssare

15/10

Dimmig morgon. Efter duschen ser jag bättre ut, dimman lättar över Rhen och Mosel. Vi tar en promenad till Koblenz turistinfo och köper en karta med lite information över byarna uppströms Mosel. Tyvärr verkar det som om alla vinfestivalerna har tagit slut nu, Mandy är besviken. Så, tillbaka till campingen, tömma pissepottan och gråvattnet och sedan är det dags att köra till nästa ställplats som ligger hela 21km bort, Kobern-Gondorf. Vi har varit här 2011, en fin ställplats alldeles vid floden med järnväg och motorväg bakom ryggen.

Kobern ställplats

Framme vid ställplatsen tittar solen fram, det lockar till en promenad upp till den berömda borgen Niederburg. Efter en öl och macka så ger vi oss iväg genom byn upp mot vinodlingarna. Vi kommer till ett vägskäl, 450m smal stig upp till borgen eller 1,1km inte så smal stig upp. Naturligtvis tar vi den kortaste vägen upp.

Genvag till Niederburg

Den hade dock en brasklapp under vägvisaren, ”man går på egen risk”??? OK upp vi går, brant är det mellan vinplanteringarna, trappor, sliriga stigar samt även en järnstege som Mandy skall upp för.

Mandy stege, inte så roligt!
Göran testar lejdaren

Nästan ända uppe, vi skall bara över den sista muren, där har man installerat en lejdare, ca 4m hög. DEN GÅR JAG INTE UPP FÖR säger Mandy. Jag får klättra alldeles bakom henne och putta henne framför mig upp för lejdaren, svettigt värre men det går! Vi är uppe vid borgen och har en strålande utsikt över Mosel och byn alldeles nedanför. Tillbaka till husbilen tar vi den enkla vägen och vi stannar till vid stora torget i Kobern för ett glas vitt samt kaffe med Grappa, endast 6,50€. Vi passar även på att beundra den välbekanta statyn Tatzelwurm fontain som vi vet betyder Clawed wurm!!

Torget med den klösande ormen

Tillbaka till husbilen blir det lite tilltugg till drickat innan vi går ut för en god middag.
Det blev en god snitzel, visserligen av gris. Det röda vinet däremot…. det smakade surt vitt vin och det var lokalt. Ingen höjdare precis. Så tillbaka till husbilen, ingen ide att kolla TV för vi förstår ingentingen!! Godnatt.

Utsikt över oss i Kobern
Rastplats för trötta ben i Kobern

16/10
Vaknar och sätter på radio göteborg P4. Perfekt att lyssna på trafikeländet för dom som skall till Volvo när man är i Moseldalen!! Tack Tele2 för mitt Internet!!
Dimmigt över floden men den lättar så sakteliga när solen bryter igenom. Efter morgonbestyren så ger vi oss iväg på en 8km promenad upp och nerför kullarna ovanför Kobern.

Brant uppför på en stig som hade en massa Jesus bilder över hans vandring på Golgata, mycket upplyftande. Men förklaringen kom på toppen av kullen, ett kapell tillägnat Matteus, visste inte att han bodde här. Sen bar det nerför genom skogen, vi hade mycket diskussioner om huruvida vi gick på rätt väg eller inte. Jag vet inte hur det slutade för jag gick vidare enligt min karta och Mandy följde efter. Det var en härlig vandring upp och ner genom landskapet med många rastplatser och bänkar utplacerade.

Vilstol i Kobern med Niederburg i bakgrunden

Det tog oss ca 3timmar innan vi var tillbaka i Kobern på maknadsplatsen där vi satte oss ner och njöt av en kall pilz. Efter diverse inköp i den lokala affären så gick vi tillbaka till husbilen för lite mera förfriskningar middag. Härligt väder med 27grader i skuggan!!
Middag blev det ute på lokal idag, vi testade inget rödvin idag, det fick bli en öl istället. Tillbaka i husbilen så testade jag internet med BBC TV men det gick inte så bra. Däremot funkade det med SVT play så det blev tidig säng för Mandy medans jag kollade på TV.

17/10

Tidigt uppe idag, redan kl 9 ger vi oss iväg ner mot Burgen där vi har tänkt övernatta på en camping med dusch! Så redan kl 10 så är vi där men och kollar läget men vi beslutar oss för att åka upp till den lokala borgen, Ehrenburg för att få lite kultur i oss. Vi körde mot Ehrental men där blev det fel, den vägen tog bara bilar upp till 2,5m. Vi vände och tog en annan väg uppåt men det gick helt fel så vi fick åka tillbaka till Moseldalen och köra upp till Brodenbach där vägmärkena visade mot Ehrenburg. Det blev en lång omväg innan vi kom fram till en minimal parkering, undrar hur det ser ut här under högsäsong?

Ehrenburg

Vi fick gå några hundra meter till borgen som var välbehållen och idag även hade ett hotell innanför murarna. För 7€ fick vi klättra ända upp i tornet där vi kunde se ner på den första vägen som vi måste vända på. Hade varit enklare att gå upp därifrån. Så efter denna utflykt körde vi tillbaka till Mosel men vi ändrade nattläger, vi körde till en camping i Cochem istället. Fick en bra plats vid floden i solen. Dags att ta fram cyklarna för första gången, det är ca 2km att trampa in till Cochem. Vi strosade runt lite och hamnade till slut i en vinkällare där vi provade 8 olika vita viner, däribland ett Eisenwein, riktigt sött eftermiddagen vin. Mandy tyckte inte om det alls utan gillade mest dom torra sura vinerna. Vi fick bra info av ägaren? Över dom olika vinerna, bl.a. hur olika viner var olika sura och därför kunde kännas surt i magen. Men det visste ni väl redan.

Middag i Cochem

Sen var det dags för middag och den åt vi på Hotell Burg, uppe på deras terass med utsikt över Mosel. Bästa Kalvschnitzeln med kantarellsås åt jag, kanongött!! Att dricka till fick bli den vanliga pilsen. Hem igen för en mysig TV kväll. Bingo! Idag funkade BBC Iplayer så vi kunde kolla på en BBC serie som vi hade börjat på.

18/10

Dusch på morgonen, det är man inte bortskämd med! Sen är det dags för dom vanliga bestyren på en camping, tömma pissepottan, ställa in cyklarna, koppla bort strömmen, veva in markisen innan det är dags för avfärd. Vi fortsätter i sakta mak uppför Mosel. Idag letar vi efter en vingård som heter Bremmer Calmont, den brantaste vinodlingen i Europa! Och den var brant! När vi pratade med Herrn Koll i Cochem så frågade vi hur man orkadse plocka vinet i dessa sluttningarna och han sa att man använde polska, serbiska och gud vet vad för arbetare. Dom fick 8,5€/timman för jobbet. Så, utan invandrare inget vitt Moselvin. Vi fortsatte söderut och passerade byarna Ernst och Ellenz där vi parkerar för en cykeltur ner mot Poltersdorf där vi bara måste se på kyrkan som hade en bilväg genom klocktornet.

Färja över Mosel vid Beilstein (bakgrund)

Vi tog cyklarna över till andra sidan av Mosel på en liten linfärja som tog oss till en liten gammaldags by med ett gammalt kloster samt en ….slottsruin!! som vi bara måste upp till. En strålande utsikt från toppen av tornet som Mandy missade eftersom trapporna upp genom tornet var för branta.

Utsikt från slottsruinen i Beilstein
Mosel med Ellenz och Poltersdorf  i akgrunden

En öl på stora torget vid floden och sedan blev det en lång cykeltur nerströms och tillbaka uppströms till bilen för vidare färd. Vi åkte vidare mot Alf där vi också passerade några enorma slussar för pråmar och flodkryssare. I Alf snurrade vi runt lite för att kolla på ställplats men vi beslutade oss för att fortsätta ner mot Kaimt där vi övernattar. Middag i solen utanför La Strada och sen lite internet TV.

19/10

Morgon med dimma över Mosel. Uppe vid halv niotiden och efter kaffe så kör vi in till Zell som vi besökt några år tidigare. Som jag naturligtvis inte kommer ihåg. Mandy gör det och pekar ut cafet där vi fikade 2011, 6 år sedan!! (kolla hemsidan!!). Så är det med minnet. Idag är det däremot ganska lugnt inne i Zell, vi hittar efter en stund ett fik där det blir en kaffe och croissant. Sen far vi vidare uppströms Mosel. Nästa stopp blir vid Traben Trarbach där vi gick på toaletten!! Sen blev det vidare färd till Kröv!! där Mandy hade sett att man hade en vinfestival fredag och lördag.

Vinprovning i Kröv

Så vi hittar en parkering alldeles utanför festivalbyggnaden och hoppas att kunna stå även här imorgon. Vi går ut för att göra byn och stannar till vid ett av många vinprovningsställen. Mandy får några sippar av det berömda tyska rieslingvinet grinade illa och sa nej tack!! Amazing!! Till slut efter 5 provade viner hittade hon ett som var OK och beställde ett glas. Jag tog ett halvtorrt vin och fann det utmärkt men blev som vanligt lite sur i magen av det.

Kröv vinsymbol!!

Sen tillbaka till La Strada för middag och lite internet musik (dansband) innan det blev kväll och internet TV började.

Parkering i Kröv

20/10

Sovmorgon idag, det regnar! Lite sol bryter fram men sen börjar det regna igen. Lyssnar på favoritradion, P4 Göteborg och funderar på om vi skall stanna kvar till kvällens festival eller ej.

Regnig utsikt i Kröv över radio Göteborg och Mosel.

Vi tar en promenad upp genom vingårdarna då vädret ser bättre ut igen. Jobbigt värre, branta vinodlingar, inget kul att plocka vindruvor här!! Den lilla promenaden blev till slut ca 6km där högsta punkten gav en härlig utsikt över dalen.

Kröv från ovan
Långa åtar finns det på Mosel….

Tillbaka till Kröv så blev det middag på en restaurang, gissa vad det blev? Schnitzel! Mycket god med champinjonsås till mig och inbakad i ost till Mandy.

Den berömda Kröv vinettiketten

På kvällen var det dags att klä upp sig för att gå på vinfestivalen med levande musik. Musiken var en typisk tysk grupp med dragspel, sångerska och gitarr? Och öppningslåten var allsång, nånting med prosit….prosit….lalala…prosit etc. Sen blev det Skål! Mandy köpte ett lokalt rött som hon knappast fick ner, jag tog en öl som var mycket god. Hon smakade på min öl och den passade inte heller så hon fick klara sig utan dricka. Det var emellertid inte mycket till vinfestival, mera ocktoberfest med lokala inslag, någon slags medaljutdelning av borgmästaren till en massa unga tjejer med dirdl klänningar.

Medaljutdelning
Festlokalen

Kul att se på men efter två timmar fick vi nog, Mandy ville gå hem för att få ett glass gott rött.

21/10

Kylig natt, ca 8grader så jag fick elda på med lite värme fram på morgonen. Vid 9-tiden fortsatte vi resan uppefter floden. Första stoppet blev i Bernkastel-Kues där det fanns en Lidl affär som Mandy måste handla i. Samtidigt börjar regnet, slut på solen. Så, raskt vidare direkt ner till Trier där vi har en ställplats med DUSCH!! Men först in på en gasoldepå där jag kan fylla på min gasolflaska så nu har jag två fulla igen. Framme vid ställplatsen blir det dusch med vin och smörgås innan vi promenerar in till Trier.

Trier i ösregn

Inget vidare väder att turista i, vi gick snabbt in till centrum av gamla staden och sen började det regna så det blev dags att gå tillbaka till värmen i husbilen. Lite internet samt Let`s dance från BBC TV så var Mandy nöjd. Hoppas vädret blir bättre imorgon!

Tomtar i Trier

22/10

Nu är det imorgon, helmulet förstås. Vi tömmer alla tankar, betalar samt ger oss iväg in mot Luxemburg där vi skall fylla en tank. Dieseltanken, det går i ca 85 liter a 1€/l. Sen körde vi vidare med riktning mot Frankrike och den berömda staden Reims som skall vara champagnedistriktets inofficiella huvudstad. Det har ösregnat och varit lite sol hela dagen, vid femtiden på våran centrala ställplats så ösregnade det igen. Tröttnade på regnet och ställplatsen så vi körde vidare mot en by lite utanför Reims där vi läst att det fanns en liten champagne tillverkare. Tyvärr hittade vi ingen ställplats i närheten så det blev ett långt irrande in och ut i byarna innan vi hittade en ställplats i Chamery som ligger lite söder om Reims på väg mot Epernay som vi skall besöka imorgon.

23/10

Uppe vid 8-tiden, det har regnat under natten och nu är det lite gråmulet.Resan går nu vidare mot Troyes men först skall vi stanna i Epernay som har den ”dyraste” gatan i Frankrike,dyrare än Champs Elysee. Där ligger alla dom största Champagnetillverkarnas butiker och produktionslinor av champagne.Moët-Chandon, champagne de Castellane, Collard-Picard etcetera. Under deras fabriker som alla ligger på Avenue de Champagne så går det sammanlagt 110km tunnlar utgrävda i berget som alla är proppade med champagne. Vi tog en rundvandring på Castellane, ner i deras tunnlar och vidare genom fabriken där man körde för fullt med att korka flaskor, på med etiketter och ner i kartonger, allting helautomatiskt.

Castellane provning

Efter besöket blev det lite provsmakning och det var en alldeles fantastisk smak. Vi köpte en 6-pack låda samt en Magnum flaska att öppna när tomten kommer. Efter detta besöket gick vi nerför champagne avenyn och in på Collard-Pikard för provsmakning av två sorter varav den ena hade varit lagrad på ekfat. Mycket exklusivt men inte så gott, den hade en lite sträv och bitter smak. Castellane vann den ronden. Vi måste förståss också gå in hos Moët och därinne var det fint värre.

Moët-Chandon, liten blir stor

Det började redan vid dörren där man visiterade våra väskor. Inne i butiken fick man gå försiktigt, det fanns flaskor i över 1000€ klassen! Mandy köpte tre(3) flaskor! Dock inte för 1000€ stycket. Efter shoppingen var det dags att fara vidare ner mot Troyes där vi hoppas finna en övernattningsplats. Ca 20km innan så dök den plötsligt upp, en bondgård som hade en campingskylt med ”ouvert” på. Så in och kolla, det såg kanonbra ut och 10€ kostade det inklusive allt! Gratis middag hos La Strada, 20 franska tv-kanaler, livet leker!!

24/10

Dåligt väder igen! Så vi packar ihop våra grejor och lämnar farmen med sikte mot Troyes. Nästan omöjligt att hitta en parkering när vi är framme men vi chansar och ställer oss på trottoaren akom en rad andra parkerade bilar. En snabb promenad in till gamla staden som består av en hel del mycket gamla korsvirkeshus, många i mycket dåligt skick men som tur är kan dom luta sig emot varandra.

Korsvirkeshus i Troyes
Lutande huset i Troyes

Det är trots vädret väl värt besöket. Tillbaka till husbilen (den stod fortfarande kvar) satte vi kurs mot stadens beryktade outlet affärer en bit utanför centrum. Mandy fick fnatt och köpte två täckjackor med matchande halsduk. Så nu har hon sju jackor med sig, jag har två. Vidare på vår färd som nu har blivit en irrfärd. Vi planerade att resa mot kusten via Orleans men sen fick Mandy en ide om att åka till Gaillac för att kolla på något hon läst i en bok (ca650km söderut). 50Km senare vid en rastplats skulle vi plötsligt till Boardeaux! Under den fortsatta resan mot Bordeaux så hamnar vi på en ställplats i Cravant där det stod ett stort slag mellan Engelsmännen och en arme av Fransmän och Skottar!! år 1423 där Skottarna fick på nöten av engelsmännen, mycket intressant tyckte Mandy. Så detta leder oss till att vi nu vill åka till Angers där man tillverkar Cointreau som ligger rakt ut mot kusten i Loire dalen. Så vi får se imorgon vart vi åker!!

Parkering i Cravant

25/10

Så, morgonstund har guld i mund? Men här är det mulet. Dock, färden skall gå mot Saumur som ligger rakt västerut i Loire dalen. Varför? Man tillverkar Triple sect här, en likör som kan jämföras med Cointrau. Så efter lite shopping (6-pack vatten) så ger vi oss iväg. Idag blir det betalmotorväg för att komma snabbt fram. Vädret bättrar sig ju närmare målet vi kommer och väl framme i Saumur så är det strålande sol och 24 grader. Vi stannar vid stora torget och gör ett besök på Triple sect destilleriet där vi får provsmaka lite starkvaror. Jag köper en flaska Royal Combier som är en Triple sect (Cointrau) blandad med Cognac. Mycket god!!

Saumur

Sen kör vi till campingen där vi provsmakar inköpet. Efter det blir det middag på lokal i staden, ankfilet med päron och konstiga potatis. Mycket gott utom ankan som hade självdött. En liten rackare med kaffe på ett lokalt cafe på väg hem till husbilen innan det är läggdags.

Saumure by night

26/10

Dimmig morgon som alltid när campingen ligger nära Loire floden. Vi kommer iväg vid 10-tiden och kör in till staden där vi tar en promenad upp till slottet. Solen har tittat fram och det blir en härlig dag igen.

Saumur by day

Efter en öl uppe vid slottet så knallar vi ner till parkeringen och tar sikte på ett annat sagoslott som ligger i Brissac-Quince. Vi kör utefter Loire en stor del, passerar mängder med vinkällare som ligger tätt utefter berget där man har grävt ut grottor för att lagra vinet. Sen går vägen inåt land där vi passerar stora ytor av vanlig jordbruksmark innan vi kommer fram till slottet Brissac. Man säger att det är Frankrikes högsta slott, 7 våningar.

Slottet Brissac (i bakgrunden) Glada husbilsturister (i förgrunden)

Vi tar en lång promenad i slottsträdgården där vi plötsligt träffar en jägare som har mördat en kanin, Mandy måste bara fota honom.

Kanin eller hare?

Slottet ser fantastiskt ut på avstånd och väl tillbaka så besöker vi källaren där man kan kolla på det gamla köket med öppen spis och en flera meter djup brunn. Det fattades inga bekvämligheter! Vi passade även på att prova några roseviner och köpte med oss en flaska.

Luftslottet i Brissac

Tillbaka till bilen ställde jag in GPSen på en ställplats i Angers. Väl framme möttes vi av en stängd grind och bakom den en enorm tom parkering. Vi kollar med en lokal gubbe som just fyller på vatten på sin husbil och han vet inte riktigt hur man kommer in heller men tar sig tid att ringa och kolla. Man måste köra till turistbyrån ock köpa ett City Pass för 15€ och då får man en kod som man använder för att öppna grinden. Så raskt iväg, dom stänger om 30min! Mandy hoppar av strx utanför medans jag får navigera runt några varv i gamla staden tills Mandy kommer ut med två City pass och två nätter på ställplatsen. I detta ingår fria buss o spårvagnsresor samt inträde till slottet och diverse andra aktiviteter. Som hittat! Tillbaka vid ställplatsen öppnas nu grinden och vi kör in till en plats avsedd för ca 20 bussar och lika många husbilar och vi är alldeles ensamma! Så nu blir det en lugn kväll innan sightseeingen imorgon.

27/10

Dimmig morgon men det klarnar vid 11-tiden. Vi har bestämt en visning på fabriken som tillverkar Cointrau till kl 4 i eftermiddag. Innan dess går vi upp till slottet i Angers som är från 13-hundra talet. Ett mycket välbevarat och ovanligt byggt slott med en landning av skiffer och vit kalksten.

Borgen i Angers

Efter en rundvandring på muren, totalt ca 500m, som omgärdar borggården så promenrar vi ut i gamla stadsdelen och springer på en kyrka som redan på 400-talet hade en kyrkobyggnad på samma ställe. Inne i kyrkan fanns en beskrivning, en berättelse nedtecknad i form av bilder i ett blyinfattat fönster. Det handlade om en martyr som först flåddes levande!! sedan skar man upp honom och tog ut inälvorna innan han slutligen dödade honom. I ett annat fönster hade man en liknande historia om en kvinna som först skulle steglas, bindas fast i ett trähjul men som hade turen?? att hjulet brann upp men sedan halshögg man henne istället. Trevliga kyrkor man har i Frankrike!! Sen blev det en liten rundvandring i gamla stan innan det blev dags för kaffe i solen.

Gamla hus finns det även i Angers

Efter detta tog vi en spårvagnsresa genom staden varefter det blev kaffe med Cointreau på ett cafe vid stationen där vi väntar på bussen som skall ta oss till likörfabriken.

Provsmakning hos Cointreau

Det blev också ett mycket intressant besök som avslutades med provsmakning och inköp av några olika Cointreau likörer. Sen blev det hemresa med buss och en kort promenad till La Strada köket för en god middag.

28/10

Inte så dimmigt idag men kallt, bara 6 grader ute. Vi startar tidigt men först måste vi fälla ner flaggstången/TV antennen (se bifogad bild över ställplatsen). Sen bestämmer Mandy att vi skall till Nantes, en gammal stad som numera tillhör Bretagne. Dimmigt av och till på resan men väl framme i Nantes skiner solen. Vi hade tänkt att stanna till i en park med mekaniska djur, bl.annat en elefant på ca 40 ton men tyvärr, inte en parkering i sikte för min husbil.

Så vi beslöt att fortsätta till Carmac, en stad utefter Bretagnes kust rakt västerut från Nantes ca 12mil. När vi kör in till ställplatsen i Carmac skriker Mandy till, Aaaaahh! Look, a wine festival!!! OK vår lycka är gjord, en vinfestival som vi har letat efter i närmare två veckor genom Tyskland, Luxemburg, Belgien, hela vägen över Frankrike. Vi parkerar snabbt bilen och promenerar ner till Turistinformationen för karta och vägbeskrivning till vinfestivalen. En snabb promenad på ca 1km, 2(två)€ i inträde och sen var det bara att prova vin från olika regioner av Frankrike. En mycket intressant upplevelse att gå smaka och få information om hur dom olika vinerna är gjorda och lagrade. Vi fann några mycket goda Bordeaux viner. Så vi beslutar att återkomma imorgon och testa igen(fick fribiljett i ett vinstånd) och eventuellt köpa några flaskor. Tyvärr stängde man kl 19.00 så vi fick lulla hem och fixa lite mat (Mandy) innan det var dags för Lets Dance från BBC One.

29/10

Solsken men kyligt på morgonen. Vi startar dagen med en rundvandring i Carnac, fika på det lokala The huset och sedan en promenad runt marknaden i staden. Tillbaka till husbilen för en tur upp till det enorma fältet med stående stenar, äldre än Stonhenge i England.

Carnac stenar
Mera stenar från Carnac ( Stenaline??)

I ett av fälten har man räknat till över tusen stenar. Hur kan ett folk för 6000 år sedan ha haft så lite att göra att man släpat ihop tusentals bautastenar och ställa upp dom på snörräta rader? Så, efter denna upplevelse är det dags att ta itu med allvaret, tillbaka till vinfestivalen där det blev lite mer tester samt inköp av vin. Hoppas vi slipper väga bilen innan färjan till Mallis!

Vinleverans

Dags att köra vidare till nästa mål som är en halvö ca 20km från Carnac. Det är ett ställe för vandring utefter kusten samt en liten stad där färjan går över till ö som vi hade tänkt ta en cykeltur på. Framme vid staden letade vi förgäves efter ett ställe att parkera husbilen men vi var tvungna att åka tillbaka en bit utefter kusten innan vi hittade en ställplats nära Quiberon. Så det blev en promenad utefter kusten efter vi parkerat innan det blev dags för middag.

Quiberon marina

30/10

Strålande väder idag men morgonen är kylig. Vi hade planerat en cykeltur i omgivningen men vi behöver hitta en camping, Göran behöver rena kläder. Det tog ett tag att hitta en öppen camping utefter våran rutt söderut men till slut fann vi en i en kustnära by som heter Bretignolles sur Mer. Vi hade ca 22mil dit så det var bara att starta. Vi var framme vid 3-tiden, en härlig camping med bra platser för endast 23€. Så det var bara att sätta igång och jobba, bära ner tvätten till brygghuset, lägga på 5€ och sedan väna på att Mandy bär tillbaka tvätten. Under tiden rullar jag ut markisen så vi kan strecka under den. Jag hinner också hälla upp ett glas rose vin till Mandy som hon får när hon hängt upp tvätten.

Nytvättat

Sen blir det dusch och middag. Testar TV mottagningen men det var nada, inte en ända kanal!! Så det fick bli internet Netflix.

31/10

Skräckens dag har börjat, halloween syns överallt. Det är en kylig morgon, och mycket att plocka in innan vi kan kommer i ordning i hotell La Strada, det var ju tvättdag igår och all tvätt hängde hela natten inne i husbilen. En promenad på stranden blev det innan vi kom iväg till vår nya destination.

Stranden i Bretignolles sur Mer

Vi skall åka ner till Medelhavskusten för att förhoppningsvis få lite varmare väder så på våran väg tvärs Frankrike så kommer vi att köra via Limoge där vi ju varit tidigare och då stannade vi även över i Oradour sur Glan där vi stannar även nu. Oradour kallas även för den brända staden och den brändes ner av tyskarna under ww2. Resan dit gick bra, strålande sol och underbar fransk landsbygd och små franska byar att köra igenom innan vi var framme vid 7-tiden på kvällen. Det blev micromat hos La Strada, perfekt, ingen disk alls!! Däremot blev vi rejält skrämda av dessa figurer:

huanemej

1/11

Skräcknatten är över, inga trick or treat kom till oss! På morgonen är det bara 3 grader men solen skiner så det blir väl varmare. Vi skall besöka den nedbrunna staden för andra gången. Vi var ju här i Januari 2016 och det var värt ytterligare ett besök. Alla bilder från platsen hittar ni här: https://www.alcudia.se/oradour-sur-glane/

Efter vandringen genom staden så åkte vi vidare in mot centrala Franskrike mot en by som heter Cahors men tyvärr så var ställplatsen där full så vi fortsatte ytterligare några km utanför staden där vi fann en bra plats att stoppa på. Till middag blev det anka de la strada, smaskens tillsammans med ett nyinköpt och provsmakat vin från festivalen. Efteråt planerade vi fortsatta resan mot Medelhavet och den går vidare till Arles där vi skall äta middag, Mandy bjuder!

2/11

Vi åker vidare direkt på morgonen mot Arles. Det blev mycket rondeller och kurvor dom första 10 milen innan vi kom ut på motorvägnätet, ca 20km innan Millau och där vi passerade den berömda bron som går ca 350m över staden Millau.

Bron i Millau

Vidare ner mot Montpellier dit motorvägen går via branta kurviga avsnitt med en underbar utsikt över dalgången. Efter Montpellier är vi nere på plan mark igen och vi har bara ca 6 mil kvar till Arles. Vädret är mulet men det är uppehåll och framme vid Arles är det ca 20grader och solen tittar fram. Det ser ut att bli en starry night i Arles. Vi hittar ställplatsen som ligger alldeles vid floden och bara några hundra meter från gamla staden med van Gogh’s favoritmotiv. Vi knallar in vid 6-tiden för att leta upp Mandys favoritrestaurang och efter lite snurrande upp och ner på gatorna vid den romerska arenan hittade vi slutligen restaurangen.

Favoritrestaurang i Arles

Vi fick ett bord på andra våningen, första var redan fullbokad och efter ca 1 timma var hela restaurangen full. Jag åt razor musslor som förrätt och Mandy hade en fisksoppa. Sen blev det ankbröst med lite rotfrukter och potatisgratäng som sköljdes ner med en flaska Chateauneuf de pape.

Middagsdryck

Som avslutning tog jag en chokladmousse. En perfekt avslutning. På väg tillbaka till husbilen stannade vi till på van Gogh’s torg för en kopp kaffe och en cointreau där nu fullmånen tittade fram. Stjärnorna lyser dock med sin frånvaro.

3/11

Härligt väder igen och direkt på morgonen tar vi en promenad genom Arles gamla stad, stannar vid ett cafe och tar en kopp svart med en croissant. Vid 12-tiden är vi tillbaka vid husbilen och nu kör vi vidare mot ett annat av våra favoritmål, Sainte Marie de la Mer. Vi har varit där två gånger tidigare och det är ett fantastiskt ställe vid Medelhavskusten i Camarge. Vi tar in på campingen och efter en macka så tar vi ut elcyklarna för andra gången!! på vår resa. Vi tar en tur in till byn och uppefter stranden innan vi vänder tillbaka för en promenad i byn som är packad med folk. Efter en öl på ett fik så blir det dags dags att cykla tillbaka till husbilen för en underbar micromiddag med vin från våran vinfestival.

4/11

Inte mycket sömn inatt, fan vet vad jag åt igår. Magknip så in i… så upp och hoppa till toa tre fyra gånger och däremellan sitta och slumra. Ja, ja, det kunde varit värre på morgonen var det nästan OK igen. Vädret var mulet men hyfsat varmt, dock var det väldigt blåsigt så cyklarna fick stanna hemma idag. Vi gick in till byn, tog en obligatorisk kaffe innan vi klättrade upp på kyrktaket för att beskåda utsikten.

Göran på taket
Mandy på samma tak

I vilken stad kan man göra det? Vi köpte med oss en paella hem till micron så det blir ingen disk idag. På eftermiddagen skiner solen lite grand så vi tar en lång promenad utmed stranden och kollar på hästar, flamingor samt kite-surfare. Tillbaka till La Strada startar Mandy micron, hoppas magen mår bättre av det idag!

Kitesurfare i Sainte Marie de Mer

På kvällen blir det den obligatoriska Lets dance föreställningen som jag tillbringar liggandes i sängen med en god bok. Det börjar blåsa ordentligt nu, så bilen gungar rejält, man lir vaggad till sömns!

5/11

Blixt och dunder samt ösregn hela natten. Vid 8-tiden så är det hyfsat lugnt väder men fortfarande mulet. Vi checkar ut från campingen vid 12-tiden och parkerar husbilen strax innan centrum för en promenad längs stranden.

Utsikt i Sainte Marie de Mer

Dessutom blev det ett besök på en restaurang som bakar crêpes med en massa god mat på. Jag beställer en med fyra ostar och Mandy tar en med ost, skinka och stekt ägg!!

Ägg o bacon på en crepes i Sainte Marie de Mer

Vilken frukost! Vi var här tidigare så vi visste att man hade kanongoda crêpes här, kan verkligen rekommendera det! Sen är det dags att köra vidare och kursen ställs mot Nimes och vidare mot Pont du Gard, ett romerskt mästerbygge i form av en akvedukt som är ca 50m högt och går över floden Gard.

Pont du Gard

Den användes för att transportera vatten från bergen ner till staden Nimes under romartiden. Hela vattenleden var ca 50km lång och hade ett fall på denna sträckan som var 12m! Man hade ca 1000 arbetare som jobbade i 15 år för att färdigställa hela vattenleden. Ett otroligt byggnadsverk där akvedukten finns välbevarad än idag.

Efter besöket och rundvandringen på platsen för bron så körde vi vidare till Avignon där vi tog in på en camping alldeles vid brofästet in mot staden. Så, imorgon skall vi promenera in och kolla på stan som använts som påvens bostad i många år under medeltiden.

6/11

Storm inatt! Det lät som ett tåg passerade när vindbyarna tog i. Eftersom vi är parkerade på en camping med en massa träd omkring oss och en del grenar blåser ner så checkar vi ut direkt på morgonen och parkerar bilen utanför campingen där det inte finns några träd. Vi promenerar in till Avignon över en bro och det blåser så kraftigt på vissa ställen att det är svårt att hålla balansen. Inne bland husen lugnar det ner sig och vi promenerar runt innanför muren och upp till det gamla påvepalatset

Avignon palats

innan det är dags för det obligatoriska kaffet på en lokal bar. Efter ytterligare lite rundvandring mellan dom gamla husen och kyrkorna (som det finns mängder av) så ”blåser” vi över bron igen för att köra vidare söderut igen. Men först skall vi storhandla på Carrefour, en fransk stormarknad som enligt min GPS ligger 1,7km bort på andra sidan floden. När vi närmar oss ser vi en mycket gammal borg och nedanför den ligger en liten by som förmodligen är lika gammal. Vi skall svänga vänster in i byn?? Konstigt, ligger det en stormarknad där inne?? Gatorna blir smalare och till slut stenlagda och in emellan några trånga gränder skall shoppingcentret ligga. Inte fan finns det några affärer här, bara att bita i det sura äpplet och försöka hitta ut, smal väg under en låg järnvägsbro, sväng vänster men då ser jag att vägen blir ännu smalare så jag lyckas vända efter smärre trafikstockning. Tillbaka, sväng vänster och där står en polis. Mandy drar ner fönstret och frågar på sin bästa franska efter vägen ut! Vi fick en konstig blick men han svarade ”fortsätt rakt fram till en restaurang och sväng vänster” och se det funkar! Vägen blir bredare och strax är vi på väg igen, denna gången mot IKEA utanför Montpellier. Det blir en god middag på IKEA samt lite matinköp. Vidare ner mot kusten till Palavas les Flots som har en stor marina i kombination med en görstor ställplats. Dusch och ström ingår, kalas!!

Ställplatsutsikt i Palavas les Flots

7/11

Idag har vinden mojnat, strålande sol men lite kyligt. Vi tar en promenad tvärs genom staden som ligger på ett antal öar sammanbyggda med broar. Det går kanaler i alla riktningar som är fulla med båtar. En andra jättestor marina ligger i direkt anslutning till havet. Något för båtälskare. Vi måste förstås åka upp i utsiktstornet till en bar högst upp för en kopp kaffe och en strålande utsikt över stranden som är flera km lång.

Beachen i Palavas les Flots

 

Utsikt från tornet i Palavas les Flots

Efter detta lämnar vi ställplatsen för att köra vidare till Gruissan, en resa på över 120km! Ett favoritmål sedan tidigare, ställplats vid stranden och alldeles gratis! Framme vid ställplatsen har det börjat blåsa rejält igen so vi får sitta inne och kolla på alla anländande husbilar med  släpkärror som är lastad med en bilar!! Tur att inte dom skulle in till Carrefour i Avignon.

Ställplats i Gruissan, var är min bil?

8/11

Många båtar e de

Regn under natten men annars har blåsten lugnat sig lite och solen tittar fram på morgonen. Vi tar en promenad in till Gruissan längs marinan med säkert över 500 båtar och vidare förbi en brinnande restaurang där kocken kommer utspringande med telefonen i högsta hugg. På andra sidan av restaurangen står en kypare som också ringer, skulle gissa på brandkåren. Efter en stund verkar flammorna inne på restaurangen slockna och sen dyker polisen upp. Så vi vandrar vidare utefter kajen. Efter ca 30 min vänder vi tillbaka och då möter vi brandkåren, tur att elden självdog! Vi beslutar att gå in till gamla staden för en fika innan vi klättrar upp till den gamla slottsruinen som vi ju alla vet grundades av Henrik den XIII nån gång på 1200talet.

Utsikt över Gruissan

En härlig utsikt och en mycket stark vind på toppen av berget.

Det blåser på toppen

Sen promenerar hemåt igen (till La Strada) för att köra vidare söderut mot en by som heter St Cyprien där vi skall övernatta. På motorvägen ser vi flashiga meddelande att man skall kolla en radiokanal för att det händer saker i Katalonien och Mandy blir förstås orolig och vill ha reda på vad det är. Är det revolution eller?? Framme på ställplatsen kollar jag TV kanalerna och det visar sig att det bara är några frihetsälskande Katalaner som har lagt sig över tågspåren samt några vägar. Varför vet jag inte, är dom fångar eller?? OK, hoppas dom inte ligger där där vi skall in till Barcelona på fredag så vi missar färjan!

Nu blir det gourmet middag hos restaurang La Strada bestående av: Musslor, Chicken breast, grönsaker i laktosfri sås samt ris. Alltihop garanterat hemlagat. Mycket gott! Efter det blir det kaffe med avec, förmodligen Triple sec med Cognac!

9/11

Blåsigt värre

En promenad utefter beachen i St Cyprian på jakt efter ett cafe men vi hittade inget som vi gillade så det blev kaffe i husbilen istället. Blåsigt och soligt, kylig vind så efter tanktömning så kör vi vidare mot spanska gränsen. Vi skall ta kustvägen via byarna Cervera och Portbou, en serpentinväg som följer kusten och bergspassen.

Modelljärnväg vid Cervera

Vi passerar en hel del vingårdar och vägen vi kör på kallas för Route du Vin. Mycket sevärd rutt. Målet för idag är Blanes där vi skall övernatta på en ställplats. Vi kommer fram vid 5-tiden, en stor och bra parkering. En promenad in till staden efter middagen då vi stannade till vid en restaurang med härlig musik för en kaffe samt lite starkt hann vi med innan det var läggdags. Imorgon får vi utforska den närmare i dagsljuset.

10/11

Startar morgonen med att leta efter telefonen….Mandy ringer den…ingen signal. Så var är min axelremsväska med plånbok, kamera och telefon?? Retaurangen!! Där vi stannade till igår kväll. På med fillorna och ut på strandpromenaden redan vid 9-tiden. Det är folk inne på restaurangen och som tur är så har dom precis hittat min kvarglömda väska! Man har tur ibland.

Vacker utsikt över Blanes eller?

Vi fortsätter att utforska Blanes. En kilometerlång strandpromenad och nu skiner solen riktigt gott. Vi promenerar fram o tillbaka och konstaterar att Blanes var en riktigt trevlig stad.

Mera Blanes

Vid 1-tiden går vi tillbaka till rastaurangen från igår då vi såg att man hade en dagens meny för 20€ och det såg riktigt gott ut. Och det var det, både min och Mandys båda rätter var kanon. Efterrätten blev en härlig chokladmousse som blev en perfekt avslutning på lunchen. Vi kan varmt rekommendera det stället, Es Blanc.

Sen var det dags att ställa kosan mot Barcelona och färjan Balearia till Alcudia. Vi var där strax före åtta på kvällen men tyvärr var färjan försenad så vi kommer förmodligen inte iväg förrän vid 11-tiden.

Som tur är har det slutat att blåsa så det är bara lite dyningar kvar så resan till Mallis var lugn. Vi var uppe vid huset vid 5-tiden på morgonen så nu väntar sängen, Balearia är inte den bästa sovplatsen precis. Så nu är våran resa över för denna gången, hemresa blir väl i Januari nån gång.