2009nov,Tyskland, Belgien, England, Skottland med Knaus Van TI

Första resan med  Knaus Van TI

2009-11-05

Väntar på brevbäraren för att få mina papper från Vägverket, han är försenad o kommer inte förrän kl 2. Kör till Stenungsund för att handla o tanka. Kommer iväg kl 16.00 för att vara i Köpenhamn kl 19.00 då Mandy skall komma med flyget från Mallis. Tidplanen sprack förstås, köer genom hela Göteborg samt ett shopping besök i Kållered hos Campia försenar mig. Efter tankning i Lomma så är jag framme i Kastrup klockan 20.30. Det blev en j-la dyr resa över Öresundsbron, körde tydligen fel igenom bommen så istället för personbil blev jag debiterad långtradare för ca 1000Kr enkel resa!! Måste klaga på detta när jag kommer hem. Vi landar för kvällen vid rastplatsen efter Stora Bältbron kl 22.

2009-11-06

Första natten vid Stora bält bron
Första natten vid Stora Bält bron

Vaknar vid 8-tiden av ett himla liv utanför, det låter som nån försöker köra över min husbil. Det visar sig att jag parkerat alldeles bakom en container och naturligtvis skall den tömmas idag. Mandy plockar undan sina grejor och vi kan köra vid 12-tiden mot tankstället Flensburg! Jag fick fram ett telefonnummer till Öresundsbron  så jag fick ringt dom och protestera mot räkningen. Det visar sig att jag var registrerad som fordon längre än 6m så jag fick uppge reg nr så dom kunde kolla på Transportstyrelsens hemsida på längden på min bil (598 cm).    Fick rådet att alltid passera manuellt eftersom den låg så nära 6m.

2009-11-06

Stannar på kvällen i Nordstrand, på en ställplats/camping långt ute på en udde i norra Tyskland. Vi var dom enda som hade hittat dit den natten! Campingen låg 1m under havsnivån och det var omgivet av vallar. Vädret var både regn och blåst, men det var OK i bilen.

DSC03677
Nordstrand camping, norra Tyskland

På morgonen tog vi en liten promenad upp på vallen och vi möttes av dom största får vi någonsin sett. I övrigt inte mycket att se så det blev till att gå tillbaka och duscha och resa vidare mot Bremerhaven. Jag har upptäckt ett problem med bilen, varmvattnet försvinner! Kollade beredaren och under bilen men såg inget konstigt, ingen ventil som var öppen o inte heller några läckor. Misstänker att det kan rinna tillbaka till tanken bakvägen på något sätt.

2009-11-07

Anländer till Bremerhaven på kvällen efter att ha korsat Elbe med färja vid Gluckstadt.

På Elbe färja vid Gluckstadt.
På Elbe färja vid Gluckstadt.

Vi undvek att köra på motorvägarna så det tog tid men samtidigt ser man så mycket mer, långsamma traktorer, små byar med max 30km/tim, mycket regnskurar och en del dimma.

På kvällen gick vi ut på stan och tog en Weissbier (jag) och vin (Mandy). Tyvärr var det lördag så vi missade det stora köpcentrets öppningstid.

2009-11-08

Ställplats Bremerhaven
Ställplats Bremerhaven

Jag har matat elmätaren utanför bilen med 50-centare halva natten sedan måste jag starta gasvärmen eftersom vi inte hade mer 50-cent mynt kvar. Fick även tillgång till dusch och toaletter på morgonen när ”vakten” kom och öppnade. Just nu kom Mandy tillbaka från dusch o toa besök med ett skrik ”bloody German”. Hon hade gått på toa och försent såg att man måste ha eget toapapper med sig så hon måste torka sig med en bit av en plastpåse vilket inte var så lyckat!! Dessutom krävdes 50-cent mynt i duschen så det ”sket” sig det med!

Vi fortsätter resan söderut mot en camping i Holland, strax efter den stora dammen. Tyvärr är det dimma nästan hela resan så vi ser inte så mycket av omgivningen eller överfarten av dammen som var ca 29 km lång.                 GPS-en var programmerad med koordinater till campingen strax efter dammen och efter mycket trixande så kom vi slutligen in på en mörk liten väg och TomTom sa ”you have reach your destination” men ingen camping så långt ögat nådde. Kollade med adressen istället för koordinater och då låg den 9km närmare dammen. Efter att ha åkt dit visade det sig att ingen var hemma! Vi försökte att ringa men det var ingen som svarade så vi åkte vidare till en bensinstation/rastplats ca 20km norr om Amsterdam.

2009-11-09

Vi skulle handla tidigt på måndagen men med vår vanliga otur så fick vi beskedet på bensinstationen att måndagar så öppnar supermarket i Holland inte förrän kl 13.00. Istället siktade vi in oss på en camping i Amsterdam, Zeeburg, och körde dit där vi checkade in för två nätter. Vi var där redan vid 10-tiden så efter installation och inkoppling av ström så tog vi spårvagnen in till centrum av Amsterdam. Mycket kanaler och ännu mer cyklar var det.

Kanal i Amsterdam
Kanal i Amsterdam
Var ställde jag den?
Var ställde jag den?

Vi gick även och tittade på Ann Franks hus och den utställning som var kring detta. Det var mycket sevärt och gripande.

Spårvagn hem på kvällen, dusch och GT sedan var det läggdags. I morgon blir det tulpanauktion så vi måste upp görtidigt.

2009-11-10

Upp med tuppen, kl 07.30 kör vi mot tulpanauktionen. En jättemarknad inomhus med automatiska linor för transport av alla blomstervagnar in igenom auktionskammaren. Det tog ca 5s för varje vagn att passera och sen skulle den vara såld.

Auktion på blommor i Amsterdam
Auktion på blommor i Amsterdam

Efter blommorna kör vi vidare till Zaandam för att kolla på ett område som hade gamla hus med hantverkare, toffeltillverkning, tenngjuteri, kvarnar i drift. Stället heter Zaanse Schans och var mycket sevärt.

Toffelhjäte i snickarbon
Toffelhjälte i snickarbon

 

DSC03747
Riktiga träkugghjul!
På stor fot i Holland
På stor fot i Holland

Tillbaka till campingen igen vid 4-a tiden och dags för förfriskning.

Fortfarande problem med varmvattnet som försvinner, skall ringa Sverige service imorgon.

2009-11-11

Sovmorgon ända till kl 8 då jag bara måste gå upp!! Kollade nivån i vattentanken och den hade stigit under natten så tydligen rinner vatten tillbaka till tanken från vv beredaren igen.

Ringde Truma service i Sverige och dom hade aldrig hört talas om något sådant fel. Fick rådet att kontakta Knaus ÅF i Holland så skulle dom kolla på det. Hittade en i Delft (strax innan Rotterdam) så eftersom det var på våran rutt söderut så stannade vi till där och fick hjälp på stubinen. Dom kontaktade Knaus i Tyskland men dom visste heller inget!! Så istället kollade vi i vattentanken och konstaterade att det inte fanns någon backventil så servicekillen föreslog att han skulle installera en sådan. Sagt och gjort, han visade oss in till deras hall och bjöd på kaffe mens han gick ut och fixade detta. Klart efter 30 minuter, jobbet var gratis så jag betalade bara för materialet, 45kr. På kvällen kollade jag v-vattnet och det verkar funka.

I övrigt så startade vi resan med ett besök i en campingshop i Amsterdam där vi köpte en liten ugn. Mandy måste bara ha en så hon kan rosta bröd och grilla hamburgare.  Resan gick idag över alla dammar i södra Holland,Haringvlietdamm, Brouversdamm samt Ousterscheldedamm vilkas namn vi alla lärde oss i skolan.

Slutmålet var en camping i Breskens, som vanligt stängd när vi kom men efter ett telefonsamtal kom en kille och öppnade. Imorgon får vi se hur det ser ut!

Bresken camping
Bresken camping

2009-11-12

Varit ute och cyklat hela dagen. Bra väder, solsken mest hela dagen endast en lätt skur på em. Det är en våldsam trafik utanför kusten med alla båtar som skall ut och in till Antwerpen. Vi fikade inne i Bresken, mumsig pannkaka med grädde och glass! Handlade samt cyklade tillbaka till campingen för lunch och sedan cyklade vi ut efter kusten uppe på strandvallen.

Bresken strand
Bresken strand

På kvällen planerade vi nästa dagetapp som blir lång, ända ner till Brugge i Belgien, ca 35km!

2009-11-13

Bra väder, blåst och solsken. Vi startar mot Brugge vid 12-tiden, det tog lite tid att komma iväg eftersom vi hade en stortvätt att ta hand om först! Sedan körde vi till närmaste mack där jag hade mitt jobb framför mig, att tvätta bilen. Det var precis att den gick in i hallen, max höjd 2,85. Ren o fin körde vi vidare på småvägare som TomTom valde mot campingen i Brugge. Vi tog bussen in till Brugge på eftermiddagen och gick omkring lite innan det blev mörkt och tog bussen hem kl 8. Mycket hjälpsamma busschaufförer, man beskrev vägen för oss, vi fick till o med en liten handskriven lapp så vi kunde hitta hem med rätt buss igen!!

Brugge
Brugge

2009-11-14

Uppe med tuppen, kl 07.30. Ösregn och när vi kollar vädret skall det så bli hela dagen.

Brugge camping
Brugge camping

Vi beslutar att checka ut och ta bilen närmare Brugge centrum för att cykla in och kolla staden i dagsljus. Vi hittar en parkering och en ställplats nära stationen där vi parkerar. Vi cyklar in och ”gör staden” under några timmar innan vi tar oss tillbaka till bilen.

DSC03795
Brugge torg

Nästa mål är IKEA i Gent för att köpa bröd!! Ett jätte varuhus med bilköer in till parkeringen. Lyckades med att parkera utan att bli av med taket. Sedan planrerar vi att köra till en ställplats i Frankrike men eftersom närmaste vägen dit var förbi Brugge igen så stannade vi vid en ställplats där över natten. Det ösregnar när vi kommer fram.  Mandy latar sig vid spisen medans jag pluggar in det elektriska.På kvällen så går vi in till centrum igen och har turen att hamna i en ölfestival där man kunde prova mer än 200 sorters öl. Jag nöjde mig med tre sorter, alla över 8%. Det var gött! Det var också en bra stämning inne i lokalen, en gammal borg eller vad det var.

Dancing Queen
Dancing Queen

2009-11-15

Dagens etappmål är Dunkerque där vi skall överraska en väninna till Mandy. Vi hittar en camping tre km innan och promenerar sedan in till staden. Vädret har varit sådär, ösregn och lite sol. Just när vi gick så började det naturligtvis att regna. Tyvärr kan Mandys vänner bara franska så jag hade inte mycket att bidra med.

2009-11-16

Åkte till ett shoppingcentrum i Dunkerque och köpte en digital mottagare till TVn, Mandy klarar inte kvällarna utan Lets dance nu när vi skall till England. Vi bokade också biljett med färjan mellan Calais och Dover för 58€. Mandy börjar redan fundera på hur vi skall göra på hennes födelsedag som hon vill fira i England (jag har inte sagt att vi redan har ordnat ett överrasknings party hos hennes bror i Glasgow) . Vi var hos Mandys väninna i Dunkerque och åt lunch bestående av: småkakor, paté och rostat bröd, skruvad spaghetti med ost och skinksås, ostbricka och bröd, bakelser(3 sorter) samt kaffe och ……bakelse. Det som vi inte åt upp(inklusive vinet) fick vi med oss i en doggybag. Efter lunch åkte vi och handlade vin och sprit innan vi fortsatte till färjeläget där vi stannar över natten till våran färja går kl 7 i morgon bitti. Vaknar på natten av att det blåser kraftigt, det blir säkert en trevlig överresa (precis som på D-dagen).

Ställplats vid Calais färjan
Ställplats vid Calais färjan

2009-11-17

Uppe med tuppen kl 0530, på med kläderna och iväg till terminalen. Vädret var betydligt lugnare nu. Överresan gick bra, lite för mörkt för att få riktigt bra bild av klipporna i Dover. Vi åkte upp till en utsiktspunkt och parkerade bilen och tog en lång promenad utefter klippbranten. Vi hittade en trappa som gick ända ner till vattnet där det fanns en gammal befästning med kanontorn.

Befästning i Dover klippan
Befästning i Dover klippan

Uppe på klippan har man en fantastisk utsikt över Dover och bort mot fyren.

Vy över Doverklippan
Vy över Doverklippan

Efter en lunch i bilen så åkte vi vidare till en camping alldeles utanför Cantebury. Mycket välvårdad camping och alla talar engelska!! Jag ringer till Chester (Mandys bror) och säger att vi har landat i England och allt allt är OK. På kvällen går vi in till staden och strosar runt lite och tar en öl på en Pub. Mycket pratsamma människor, bartendern är från Skottland!

Canterberry camping
Cantebury camping

2009-11-18

Promenerar till staden på förmiddagen och besöker Cantebury katedralen, ett tehus från 13-14 hundratalet som inte hade en enda rak vägg, samt ett antal butiker i staden.

Katedralen i Cantebury
Katedralen i Cantebury
Världens skevaste tehus!
Världens skevaste tehus!

Vädret var OK men ryggen var kass så vi tog bussen tillbaka på eftermiddagen till campingen.

2009-11-19

Checkade ut på campingen och körde vidare till Whitstable där vi fick se en svensk metropol i tryck, se nedanstående foto:

Whitstable vänstad med Mölndal!
Whitstable vänstad med Mölndal!

Strosade omkring lite utefter stranden och inne i staden, en härlig strandpromenad med massa färgglada badhus.

Strandpromenad i Whitstable
Strandpromenad i Whitstable

Vi kör vidare mot Oxford och campingen där. Tyvärr är det fullbelagt!! (på grund av översvämning) så vi få tillbringa natten utanför Saintsbury’s affär. Det var OK sa dom i informationen i affären. Vi fick också skjuts av en vänlig kvinna till en busshållplats så vi kunde komma in till centrum på kvällen och ta en öl. Taxi tillbaka till ”campingen” där Mandy fixar maten och jag ställer in TV-n på rätt kanal!

2009-11-20

Startar morgonen med en frukost och en shoppingrunda på Saintsbury’s. Efter detta ett besök på deras bekvämlighetsinrättning. Planerar dagens etapp, Mandy är orolig för vidare resa till Glasgow eftersom det har regnat så mycket utefter vår planerade färdväg att byar är översvämmade samt broar har spolats bort. Det kom över 350mm, värsta regnet på 1000 år!! Mandy vill vända och åka tillbaka till södra England men jag får henne att ändra sig! Pratade med Chester och allt var OK, vi bestämde att jag skall försöka vara där kl 6 på kvällen. Under vår vidare resa norrut har vi strålande solsken.

Solsken igen
Solsken igen

DSC03891

Vi passerar flera gamla byar, stannar till och promenerar runt lite. Många av husen är från 15-1600 talet, mycket väl bevarande.

Den första campingen som vi planerar att stanna vid har som regel att man måste boka två nätter i följd över veckosluten!! så vi måste kolla en annan som tar campingcheck vilket är bra. Vi är välkomna och sätter kurs mot den. Är framme vid 4-tiden på kvällen. Bra camping, Mandy fixar veckotvätten medans jag häller upp nåt att dricka.

Underbart campingväder!
Underbart campingväder!

2009-11-21

Dimmigt ute samt lite duggregn på morgonen. Vi lämnar campingen strax för 11. Idag gäller det att hålla körschemat, vi skall vara framme hos Chester ikväll kl 18 utan att Mandy märker att jag maskar(hon vet fortfarande inget om festen som väntar). Vädret klarnar lite men ju närmare Glasgow vi kommer ju mer blåser och regnar det. Vi parkerar kvart i sex utanför Chester och jag lyckas ringa några signaler till honom så han vet att vi är utanför. Mandy går före och öppnar dörren med en nyckel som låg i ett kuvert bakom ytterdörren. Det luktar mat i lägenheten när vi går in i hallen. Mandy går fram till dom stängda dubbeldörrarna som leder in till vardagsrummet och öppnar dom. Sedan tappar hon hakan, se nedan!

Skriet
Skriet

överraskningen är fullständig, hon skrattar o gråter om vartannat. När hon kramat om alla i rummet kommer plötsligt barn o barnbarn från Mallis in från sovrummet. Nytt skratt och gråt.

Tårta!
Tårta!

Chester hade fixat underbar mat med mycket champagne och vin. Vi fick två hotellnätter med bubbelbad av honom, hotellet låg bara en gata ner från hans lägenhet. Kalaset slutade vid 12-snåret. Vi promenerade till vårat hotell och en skön säng!

2009-11-22

Mandy badar bubbelbad direkt på morgonen. Hon slog i lite för mycket Dove i karet så när pumparna startade blev rummet fullt med skum! Dagen fortsatte med en bjudlunch (Annie)på en pub som öppnat i en gammal biograf. Vädret var omväxlande regn och sol (mest regn!!). Inget promenadväder så em samt kväll var vi hos Chester och testade vin och öl!

2009-11-23

Mandys riktiga födelsedag, jag hade en flaska champagne på kylning utanför fönstret så vi kunde ta ett glas på morgonen mens hon öppnade sina små paket. Jag hade med mig kort och present från vänner på Mallis också. Vi åkte upp till Inverary, ca 10mil norrut. På kvällen åt vi en mycket god middag på den lokala puben George!! Mandys favoritpub i Skottland.

Inverary säckpipor
Inverary med säckpipor
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inverary slott med vaktposter!

2009-11-24

Bara en månad kvar till julafton!! och det regnar som bara den. Det blir bjudlunch på puben George. Vi får hoppas att det slutar regnar så vi kan gå ut och kolla omgivningen. Fish and chips på Puben,kanongott! Regnet fortsätter att skvala. Besöker Whisky affären i Inverary och köper en flaska.

Whiskytaste
Whiskytaste

På kvällen åker vi till några bekanta för middag. Det blir sängläge så fort vi är tillbaka.

2009-11-25

Vi åker vidare på våran Skottlandsturne på onsdagen, ner till Edinburgh.Därefter fortsätter vi norrut till Whisky distriktet runt omkring Pitlochry och stannade över natten i campingen vid Blair Atholl.

Blair Athol camping
Blair Athol camping

2009-11-26

Planerar dagens rundtur, vi skall besöka Edradour samt Bells(Blair Atholls destilleri). Campingplatsen som vi bor på är enorm, vi såg inte det när vi kom igår. Det är endast 4 campingbilar samt någon enstaka husvagn här men en otrolig mängd av stationära husvagnar. Hela anläggningen ligger i en gammal slottspark och ca en km uppför en alle’ ligger ett ståtligt vitmålat slott hopbyggt med kyrka och bostäder. Träden i allén var planterade i början på 1700-talet.

Vi tar bilen och åker först till Edradour, ett mycket litet destilleri som har en så liten destillationsapparat att den är på gränsen till den lagligt tillåtna. Minsta tillåtna var enligt lagen ca 400gallon.

Edraudor destillery
Edraudor destillery
Edradour kaffe
Edradour kaffe

Nästa stopp var Blair Atholl destilleri som är en del i Bells, som dock tappas på flaska utanför Glasgow. Man tillverkade dock en hel del andra singel malt whisky här.

Bells destillery
Bells destillery

På kvällen gick vi till den lokala puben där vi blev bjudna på några olika sorters öl som tillverkades lokalt på Moulins bryggeri

Blair Athol pub
Blair Athol pub

2009-11-27

Lämnar campingen vid 11-tiden för att åka till Famous Grouse, det äldsta destilleriet i Skottland.

Mera whisky
Mera whisky

Tittade runt lite för oss själva, var för snåla för att ta den guidade turen, ca 90kr/person inklusive provning som jag ändå inte kunde göra 🙁  Köpte några flaskor. Sedan var det dags att åka tillbaka till Glasgow. På kvällen blev det kinamat och dagen efter blev det till att springa på toan!!

2009-11-28

Dagen efter körde vi  till Larg, ett samhälle ca 20km norr om Prestwick utefter kusten.

Gubben är riktig!!
Gubben är riktig!!

Det var väl värt besöket på ett Vikingamuseum där man beskrev vikingarnas välde och det slag som år 1283 avslutade detsamma.

Vi fortsatte söderut utefter kusten ner till Kirkcudbright. Det var strålande väder hela resan. Campingen låg tyvärr i ödemarken så varken TV eller telefoner fungerade. Detta var första natten med frost ute, värmen i husbilen var OK.

2009-11-29

DSC04006
Kirkcudbright villa

Söndagsmorgon och dags att resa vidare. Vi stannar till inne i samhället för att tanka bilen och oss själva (diesel samt kaffe med chokladkaka).

DSC04007
Hamnen i Kirkcudbright

Vi fortsätter sedan mot en camping inte långt ifrån York. Vädret börjar med blåst och kyla sedan kommer regnet. Bedrövligt väder hela tiden vi kör. Vi stannar till lte halvvägs för att titta på och köra lite efter Adrians mur, en mur från romartiden som en gång gick från kust till kust genom norra England för att skydda dom mot barbarerna (vikingar?) som bodde i Skottland.

Hadrians mur
Adrians mur

Vi tar kontakt med campingen utanför York och får beskedet att man är svårt drabbad av regnet och nästan hela campingen är under vatten men man skulle fixa en plats för oss över natten ändå. På den fortsatta resan hade jag tänkt att tanka och när det enligt mätaren är ca 100km kvar att köra innan tom tank så börjar vi spana efter ett tankställe. Vi kör ock kör, kolsvart blir det och regnet står som spön i backen. Plötsligt är tanken nere vid 50km, lampan lyser och fortfarande ingen mack. Det är tyvärr så att vägen tvärs över landet till York går på mycket små vägar, några mackar i byarna som vi passerar är stängda(söndag) och snart visar mätaren 0km kvar. Jag blir svettig på riktigt! Jag ser en mindre stad dyka upp på GPSen och vi kör av våran väg och mot staden. Jag stoppar en kille och frågar efter en mack och han pekar kör bara rakt fram. Efter någon km ser vi ytterligare en stängd mack. Fortsätter ytterligare och äntligen, framme vid nästa rondell ser vi den!! Jag fyller tanken och det blev ca 74l. Kollar sen tankvolymen och det verkar gå 90l i den,ska fan tro på det!

Vi är framme vid 7-tiden på kvällen vid campingen och får en plats (sista).

Camping i York
Camping i York

2009-11-30

Det fortsätter att regna under natten men på morgonen är det uppehåll. När vi tittar ut över campingen ser en gräsvall, ca 3m hög. När vi går upp på den så ser vi en stor sjö, barnens gungställning sticker upp ca ½ meter och av lyktstolparna ser man ungefär 1m. Så utan vallen hade hela campingen varit dränkt.

Planen för idag är att köra in till York och promenera runt några timmar för att sedan fortsätta till nästa camping som ligger ca 30min tågresa från London. Inne i York går en flod som även den är överfull med vatten. Flera hus utefter floden står med vatten upp till halva fönstret i första våningen.

Översvämning i Yourk
Översvämning i York

Vi promenerar runt lite, det är en mycket gammal stad, många hus hänger mot varandra. En stor del av ringmuren är också kvar. Vi går upp i ett av tornen i katedralen, ca 250 steg rakt upp i en smal spiraltrappa. Varning för hjärtsvaga stod det på anslag innan trappan! En härlig utsikt över staden fick man dock uppe på toppen.

Utsikt från York katedral
Utsikt från York katedral

En härlig kopp kaffe på ett te-hus med chokladkaka blev belöningen.

Problem med bilen! Jag märkte redan igår kväll att den inte laddar extrabatterierna till husdelen varken när jag kör eller är uppkopplad. Så det blev ingen TV igår kväll eftersom den tar ström från batterierna för att styra värmen i värmepannan. Jag har haft ute alla säkringar, ryckt i kablar etc och vid ett tillfälle så laddar den igen men efter att vi kopplade in 220 igen så slutar den ladda och en fellampa blinkar. På kvällen när vi kommer till den nya campingen i Hertford så testar jag igen men ingen laddning så det blev till att sitta i stearinljus och batterilampa på kvällen. Värmen funkar OK hela natten, tur är väl det för på morgonen är det -1,5 grader ute.

2009-12-01

Vi skall in till London idag .Jag måste dock först åka till en verkstad med bilen så dom får kolla laddningen. Fick en adress på campingen och jag körde dit. Dom tog bilen på direkten och en timma senare hade dom fixat den. 100£ blev det, skall försöka klämma det från generalagenten när jag kommer hem. Jag pratade med dom igår men närmaste Knausverkstad låg i Nottingham och vi passerade den vid 5.tiden igår kväll så det var inget alternativ. Tillbaka till campingen och parkerar bilen och sen går vi till tåget för ett besök i London. Vi stannar och äter middag på kvällen och tog ett tåg tillbaka. Är inte vid campingen förrän vid 12-tiden på natten.

2009-12-02

Regnar nästan hela natten. Vi skall åka in till London igen, Mandy skall träffa en väninna som skall bjuda på lunch. Jag passar dock och kör Mandy till tåget så stannar jag på campingen och fixar lite med bilen. Köpte 24 timmars anslutning på internet för att ladda ner program samt betala räkningar och skicka mail. Vädret är hyfsat på morgonen men vid 3-tiden börjar det att ösregna. Hade tänkt att tvätta bilen idag så jag var ute och letade en självtvätt men hittade ingen så jag får lita på regnet. Hämtar Mandy vid stationen kl 8.00.

2009-12-03

I dag kör vi vidare till Bath. Vi stannar till vid en PUB och äter lunch. Huset var från 1500 talet!

Gamla bjälkar är det!
Gamla bjälkar är det!

Det är ofattbart att bjälkar och väggar håller efter så lång tid. I Sverige får vi byta ut betongbalkar efter 20 år i broarna! För att inte tala om husen byggda på 50-talet. Vi kör vidare mot nattens camping i Bath. Tom Tom tar oss naturligtvis kortaste vägen, vägar som jag trodde inte fanns! Som mest körde vi nerför en 20% nerförsbacke! Vi hittade till slut men väl framme så var campingen stängd men som tur var så fanns det ingen bom så vi körde in och tog en ledig plats. Tyvärr hade vi inte någon kod till toaletterna så det blev till att bita ihop till morgonen när vi kunde checka in.

Kanalbåtar i Bath
Kanalbåtar i Bath

2009-12-04

Vi tog bussen på morgonen in till den berömda romarstaden Bath, döpt efter den varma källa som i årtusenden har runnit upp där romarna anlade sitt badhus. Mycket välbevarat trots mängder av ombyggnader och att gatunivån idag är hela två meter högre så det inte går att komma ut från romartidens utgångar.

Romerska badhuset i Bath
Romerska badhuset i Bath

Utgrävningarna pågår fortfarande därinne. Vi promenerade runt i nästan en och en halv timma inne i badet. Staden var inte så mycket att hurra för så efter en fika tog vi bussen tillbaka till campingen där vi checkade ut och körde vidare till nästa mål som var en camping nära Bridgewater, lite längre söderut mot Landsend som är slutmålet i England. Under resan dit så körde vi via Cheddar och en vidunderlig väg som går i en gammal flodfåra från istiden med lodräta bergväggar och på vissa ställen så smal att det inte gick att mötas.

Cheddar gorge
Cheddar gorge

I berget fanns även en massa grottor som användes till att lagra cheddarosten.

Oststaden Cheddar
Oststaden Cheddar

På fortsatta vägen mot campingen leder TomTom oss fortfarande in på dom mest underliga vägar men till slut blir det rätt! Mandy fixade tvätten (mina kalsonger var slut) medan jag fixar det elektriska på husbilen.(kopplar in elen). Jag fixar även WiFi för 24 tim för 2£.

2009-12-05

Idag är det dags att duscha! Mandy har bytt lakan så jag måste vara hel och ren. Nya kalsonger hjälper också till. Vi startar tidigt mot nästa camping i Truro för idag skall resan gå över Dartmoor, berömd för Baskervilles hund och sitt fängelse som ligger nästan mitt i den stora heden. Det är en upplevelse att köra genom den med hästar,får och kor springa omkring lösa över vägen och betar ute på heden.

Dartmoore heden
Dartmoore heden

Dessutom träffade jag en skata men den flyger inte längre! Tyvärr var vädret inte det bästa, det ösregnade nästan hela tiden och några mil innan campingen så vräker regnet ner. Campingen visar sig vara en toppencamping med dusch, toa och tvättställ i ett och samma rum, rent och snyggt överallt. Platserna var stora och väl grusade.

DSC04097
Camping i Truro

Tyvärr fick jag stora chocken när jag kopplade in elen, den förbannade laddaren funkar inte igen!! Jag funderar lite på vad jag och elfirman gjorde när det funkade igen och jag vet att när jag kollade säkringarna i skåpet (tog ut och satte tillbaka dom) så funkade laddaren plötsligt. Jag testade att göra samma sak igen och bingo, laddaren återställdes och laddningen fungerar. Felet uppstår uppenbarligen när jag ansluter till elnätet, får kolla det när vi kommer hem.

2009-12-06

Idag skall vi åka till världens ände, Lands End. Vädret börjar bra med uppehåll och lite sol. Resan dit gick via ett annat ställe, St Mikaels Mount, ett kloster uppe på en ö som var tillgänglig endast när det var ebb. Det var som en tvilling till Mont St Michell i frankrike och det verkar som det var samma munkar som hade byggt klostret. Just som vi kommer dit så börjar det ösregna igen men vi fick några bilder när solen tittar fram mellan skurarna.

St Michels Mouth
St Mikaels Mount

Vi fortsätter till Lands End och är där en timma senare mitt under en våldsam skur. Tog en kopp kaffe på fiket till skuren upphörde.

En fantastisk syn, utsikten över fyren och bergskanten som stupar ner i havet. Det blåser våldsamt så det gäller att hålla i Mandy.

Lands End
Lands End

Efter att ha gått en runda tar vi en kopp i bilen innan vi far vidare till Eden project, ett gigantisk projekt där man byggt upp två stora plastbubblor som är mer än 30m höga och inuti dessa så ha man planterat olika delar av världens regnskogar med vattenfall och små hyddor som visar hur man lever i dom fattigaste delarna. Den andra bubblan visar växter från Medelhavsområdet och de passar Mandy bättre! Hela anläggningen var byggd i ett stort öppet dagbrott där man tidigare grävt upp någon typ av lera.

Eden project
Eden project

Nästa resa var till campingplatsen som låg i Looe, lite närmare vår nästa dags mål som ä Stonehenge. Det kom som en överraskning när jag blev tilltalad på danska!! på campingen a campingvärden. Det visade sig att han var gift med en danska och hade bott i Danmark i 11 år. På kvällen gick vi till campingbaren och tog några öl och lite whisky tillsammans med honom och några andra lokala campare. Ganska kul att prata lita campingerfarenheter med dom.

2009-12-07

En lång resa i ösregn hela dagen mot Stonehenge. Vi var framme på eftermiddagen och precis som vi gick ur bilen slutar det regna och solen kom fram och det blev en underbar regnbåge som gick ner strax bakom Stonehenge monumentet. Vi gick runt det och lyssnade på våran elektroniska guide, mycket intressant och ett toppenbetyg åt detta stopp! Fantastiskt att man kunde bygga något sådant för 5000 år sedan!

Stonehenge
Stonehenge

Efter besöket så körde vi till campingen nära Salisbury, precis invid den lokala galoppbanan. En lugn camping med oss som enda boende!

2009-12-08

Dagen startar bra med dusch innan vi kör in till Salisbury för att kolla på staden och den gamla katedralen. Vädret är hyfsat men när vi lämnar staden för att köra till Portsmouth så kommer ösregnet igen. Jag passar på att stanna vid en bensinstation som har högtryckstvätt på utsidan så jag kan komma under och tvätta bilen. Mycket skit var det så jag spenderade 11£ på spolning, schampo och sköljning i flera omgångar. Resan fortsätter och så gör regnet ända till vi är framme vid dom gamla dockorna i Portsmouth som samtidigt är museum för gamla krigsbåtar. Ännu ett mycket intressant besök på Amiral Nelsons båt där han omkom vid slaget i Trafalgar. Vi blev guidade och fick se platsen där han blev träffad på båten och sedan ner genom däcken till läkarens utrymme där han senare dog efter att ha fått beskedet att man vunnit slaget. Detta skeppet är fortfarande i tjänst i Engelska flottan och är det äldsta örlogsfartyget i världen. Besättningen på den tiden var otroliga 850 man och när man gick ut till havs så hade man proviant till alla dessa män under 6 månader. På kvällen så kör vi vidare till Littlehampton där campingen låg. Jag kopplar som vanligt in elen och Mandy fixar maten. Vädret?? Det regnar!!

2009-12-09

Idag skall vi köra vidare mot Dover, men först skall vi träffa Mandys grannar tvärs över gatan i Bonaire (på Mallis). Det visade sig att när vi kollade så bor dom bara 6,7km från campingplatsen i Littlehampton. Vi lämnar campingen vid 10-tiden och åker över till deras hus. TomTom har problem med vägen eftersom man har satt upp en bom mitt i kvarteret så vi får åka runt för att hitta en annan väg in. Vi tar en promenad med dom utefter stranden, vädret är hyfsat, inget regn. Efter kaffe och kaka så kör vi vidare till Brighton där vi hittar en parkering inte långt från den berömda piren. Vi promenerar dit och äter en fish o chips samt sitter och vilar i en solstol.

Brighton pir
Brighton pir

Efter Brighton kör vi vidare mot Dover dit vi kommer strax efter 8 på kvällen. Vi hade kollat på nätet vad biljetten skulle kosta, ca 25£. När vi kom fram till incheckningen så ville man ha ca 75£ istället med motiveringen att internetpriserna var billigare. Eftersom klockan var mycket så beslöt vi att parkera i Dover under natten och så kopplade vi upp oss inne på en Mc Donalds och kunde då beställa biljetter för 22£ till kl 8 nästa morgon. Det gäller att vara om sig!!

2009-12-10

När vi skall checka in nästa morgon sitter samma sura tjej i kassan som ville ha 70£ kvällen innan så det känns extra gott att kunna le mot henne och visa våra billiga biljetter! Efter en snabb överfart satte vi kurs mot Flensburg och vi lyckades nästan att hinna dit den dagen. Vi stannade på en rastplats kl 21 och då hade vi ca 5 mil kvar. Det kändes gott att slagga in på kvällen efter 85mils körning.

2009-12-11

Bunkrar i Flensburg sedan blir det full fart mot Helsingborg som blir nästa stopp och övernattning. Vi skall träffa Mandys bror och hans dotter Keri, äta en bit och ta någon öl på en bar. Det känns gött att sova på svensk mark!!

2009-12-12

Idag bär det av hemåt, till Stocken på Orust, efter 780mil, 880€ i dieselpengar samt 470€ i campingkostnader. Dags att ställa av bilen, samt göra i ordning den för vintern. Jag fick precis tvättat den innan frosten och kylan kom!

Stocken samhälle på Orust
Stocken samhälle på Orust

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*