2016okt, Danmark,Holland, Bretagne, Baskien, La Rioja-Mallorca.

Dagbok Europa resa sept-okt 2016

20/9
Boarding Stena Line 00:30 som tar oss över Skagerack till Fredrikshamn. Billigaste sättet att komma över, 850kr tror jag det blev. Mandy var trött o sur, kunde inte sova alls på båten. Jag var utvilad och glad, sov som en baby!!
Framme kl 4:00 då vi körde direkt till parkeringen vid Palmstranden strax norr om hamnen. Vi vaknade vid 9-tiden, bra väder, solsken med några få moln.

Palmstranden i Fredrikshamn
Mandy vid Grenen

Efter frukost, kaffe med mjölk eftersom jag lagade den, så körde vi sakta upp mot Skagen och Grenen. Skagen var väl lite av en besvikelse, hittade inget riktigt genuint danskt konditori eller cafe, däremot en himla massa Pizza och Pastarestauranger och barer. Hamnen fanns ju kvar med alla fiskrestauranger men det var väldigt öde så tidigt på måndagsmorgonen. Vi tog en fika på en mindre restaurang och sen körde vi vidare upp till Grenen där vi gick ut mot spetsen. Hade glömt hur många tyska bunkers det var där ute. Sandormen fanns ju kvar förståss. Vi promenerade tillbaka till parkeringen, jag satte mig i bilen och Mandy gick på en snabbvisit till konstmuseet. Nästa mål var ett besök till den begravda kyrkan som låg strax söder om Skagen. Mandy tyckte det var ett ”scam” den var ju inte alls begravd, man såg ju nästan hela tornet och kyrkan hade man ju rivit!

Öknen vid Råbjergs Mile

Raskt vidare till nästa sandöken, Råbjergs mile. Det var ett imponerande sandberg som sakta vandrar österut och begraver allt i sin väg. Står man mitt på det så kunde man lika väl vara i Sahara fast med behagligare temperatur. Det tog någon timma att gå fram och tillbaka över sandberget så när vi kom tillbaka till bilen så var det dags att hitta ett ställe för övernattning så det blev kurs mot Lökken där vi hittade en parkering mitt inne i byn vid en Spar butik. Dags att gå till sängs vid halv tiotiden.

21/9
Dagens tripp startar vid 10-tiden. Vi körde till Blokkhus och parkerade nere vid stranden. Mulet väder och lite kyligt. Vi tog en promenad i byn som var ganska öde. Tillbaka till bilen så blev det frukost innan vi körde vidare mot Svinklovene som ju alla har varit vid. Ett badhotell, sandstrand samt sanddyner och utsikt över Jammerbugten. Bäst av allt, det fanns en fin toalett vid parkeringen!!

Blokkhus strand
Svinklovene strand

Nästa anhalt blev Bobjerg, en hög klippa som var nedlusad med tyska bunkrar. Vi gick ner dom 250 trappstegen till stranden där man kunde se hur eroderad klippan var. En stor del av den hade rasat ner vid en storm och låg nu ca 100m ut i havet. Vidare till nästa by, Hanstholm, som är danmarks största fiskehamn, något Mandy bara måste se. Ett snabbt stopp innan vi körde mot Cold Hawaii som låg i Kitmöller, danskarnas surfingparadis. Det är ett tåligt folk, det stod kanske 100 surfare i vattnet och väntade på en fjösvåg som kom in var femte minut. Hälften av dom missade vågen, hälften av återstoden ramlade efter 5 meter och resten efter 10 meter. Sen började man om….

Kitmölle

Så vi körde vidare till Norra Vorupör ett litet fiskesamhälle där alla små fiskebåtar drogs upp på stranden efter avslutat fiske. Mycket färggranna båtar och en trevlig by med lite folk i rörelse.

Norra Vorupör

Sista resan för dagen går till Thyborön som ligger på andra sidan Limfjorden. För att komma över dit så måste man ta en färja. Vi körde på lite småvägar, höll nästan på att krocka med en helvetes stor traktor innan vi var ute på stora vägen mot färjeläget. Vi kom fram ca 15min i sju, inga bilar i färjekön. Kollar på tidtabellen som säger att sista färjan går 20 min över sex!! Så, tillbaka till närmaste by som heter Agger där det blev övernattning på den lokala korvkioskens parkering. Så, imorgon blir det till att fånga dagen och ta en tidig färja.

22/9
Morgonkaffe och sen iväg till färjan som skulle gå kl 09:20. Ingen färjekö precis, 1 bil före oss och efter vi kört ombord kom en lastbil sen var färjan full! Vi betalade 100Dkr för bil o 2personer, förmodligen för att det var en skåpbil under 6m! Jag såg i tariffen att en husbil kostade 160kr samt 20kr/person. På andra sidan åkte vi till turistinfo och fick rekommendationen att köra via Whide Sanden, en hamn vid inloppet till Ringköbing fjorden. Innan vi körde söderut tog vi en promenad ihamnen i Thyborön. Ute på udden fanns det ett stort fällt med ca 20-30 stora granitstenar med namn på skepp. Vid varje sten stod det ett antal vita människostatyer som representerade antalet omkomna från just det skeppet. Alla skeppen hade gått under vid ett sjöslag år 1914, totalt dog ca 8500 människor! Ruggig historia!

Sjöslag1914-3

Vi kör sedan vidare mot Ringköping där vi parkerar vid hamnen för en fika. Efter en sväng runt staden kör vi vidare mot Whide Sand. Återigen ser vi Danmarks största fiskehamn, Tyska bunkrar samt sandstrand. Vad jag inte visste var att hela Ringköpingsfjorden var reglerad med en sluss just här. Vattennivån skulle vara ca 1m under havsnivån och fick bara variera med några decimeter. Det var dessutom specat vilken salthalt vattnet inne i fjorden skulle ha, på promillet när! Man lär sig varje dag. Efter detta kör vi raskt vidare mot Esbjerg där Mandy bara måste se statyerna från 1995, Mennesket ved havet. Det var 4st 9m höga vita statyer som satt på en bänk och blickade ut över havet.

Esbjerg statyer

Jättekul att se på…….Nästa stopp blir på ön Römö där vi stannar på en camping för att vila upp, duscha etc. Vi har också tänkt att prova cyklarna, får se hur det blir med det. Efter middag i bilen gick vi upp till krogen för en kopp kaffe och en drink. Jag beställer en kopp kaffe och en Drambui och bartendern säger Hvabaha?? Sen föreslår han att han ska hämta drinklistan. När han kommer tillbaka beställer jag igen en Kaffe och en Drambui och sen måste jag peka på var det står. Aha, en Dambo!?? ock så får vi våran beställning gjord. Mandy skulle ha rött vin så det var inga problem. Mannen pilar ut i köket och hämtar en flaska med Drambui som han visar för mig så att allt ska bli rätt!
Så det är dags för sängen, Mandy hostar och snörvlar värre en nånsin, hoppas att hon smittar bartendern!!

23/9
Undrar hur vi skall hinna till Spanien med den här takten, Mandy vill stanna på Campingen en dag till!! Med milt våld tvingar jag upp henne ur sängen så hon kan bädda mens jag lagar kaffe. Sen är det dags för den efterlängtande duschen. Solen skiner och det ser ut att bli kalasväder. Vi beslutar att köra vidare i dag, vi skippar också cyklandet. Innan vi kommer iväg så mulnar det på och ösregnet börjar. Vi kör mot gränsen i Tyskland, hittade en stad med Calles för vi behöver mera vin för att bota förkylningarna med. Väl där så blev det gin, likör och några boxar rött. Eftersom vädret är dåligt fortsätter vi mot Brunsbuttel där vi skall ta färjan över till Cuxhaven. Det blev inga speciella stopp på vägen så vi var framme vid färjeläget kl 16. Biljetten kostar 50€ och nästa färja skulle gå kl halv sex. Vi hann fika och ta en promenad innan det var dags att borda. Färjan skulle ta ca 80min över så vi tog lite bilder över Elbe under resan. I Cuxhaven hittade vi en ställplats och efter en god middag så blev det en god natt (jag hade smakat på likören som jag hittade på Calles).

solnedgång Cuxhavenferry

24/9
Morgonstund har guld i mund! Uppe med tuppen för ett 50cents toabesök. Betalmaskinen i handtaget sa Frei så jag stoppade i mina 50c och öppnade dörren varvid en tysk pressar emot från insidan och skriker nein!! Jag vägrar släppa taget och pressar lite till samtidigt som jag förklarar att det är mein toalett unt mein 50c!! Ursäkta skriker han men jag måste!! Jag vägrar släppa handtaget för så fort jag gör det försvinner mitt sista 50c mynt och då kan inte jag låsa om mig! Han lyckas skita färdigt och högröd i ansiktet kommer han ut och säger Im sorry, jag pressar mig förbi honom och lyckas att låsa dörren, Ole!! Hoppas att han aldrig sniker in mer på en obetald toalett!
Så tillbaks till husbilen och planerar dagens etapp som skall gå till Amsterdam via afslutningsdike, den stora dammbyggnaden. Det är åter strålande sol så vi hoppas att få se den idag, utan dimma.
Innan vi lämnar campingen så kommer det två damer och undrar om vi har betalat övernattningsskatten. Eftersom jag är 73 år och inte pratar ett ord tyska så frågar vi naturligtvis what? Do you speak… I dont understand….. Det framkommer att Cuxhaven har infört en avgift eller skatt på alla som står på en ställplats och sover över måste betala 2.80€ per person. För dessa pengar har man också tillträde till stranden!! Men vi skall inte till stranden….Men ni måste betala för att ni har sovit…. Har ni information på engelska??? Nein…. men det står på tyska när ni åker in på stellplatzen….Så, eftersom vi inte kommer längre går vi till den av dem anvisade blå byggnaden där vi betalar våran entre till stranden, tillika övernattningsavgift. (Inte konstigt att det blir krig ibland). Vi går ner till stranden med våra nyinköpta biljetter och si…..vid varje ingång till sandstranden sitter det folk ock tar betalt, 3€ per person enbart för att få gå i sanden!!! Hur i H-vete kan tyskarna acceptera detta?? Tänk om Alcudia beach skulle vara avgiftsbelagd och avspärrad?? Eller Askimsviken?? Eller Stockens badstrand?? Eller….?? JaJa, nog om detta. Vi lämnar Cuxhaven för att aldrig återkomma…
Vi lämnar Cuxhaven ställplats och kör raskt vidare mot Avslutningsdiket i Holland. Strålande sol och Mandy gläder sig åt att i solskenet få gå upp i utsiktstornet och kolla ut över havet.

Stensättare vid afslutningsdike

Väl framme så går vi till affären för att lösa entre upp till tornet. AjAj, tornet är stängt för dagen. 250 körda km till ingen som helst nytta, jag skall inte köra hit mera heller!! Nästa grej som går helt fel är GPS radion. På resan mot Amsterdam visar den inte vägen längre, den stannar på 68km kvar till campingen även efter en timmas körning. Tur att man har en reserv GPS. Efter viss programmering så är vi på spåret igen, tyvärr till fel camping. Efter konsultation med Mandy så väljer vi en annan camping. Väl framme så känner vi inte igen oss alls men vi checkar in ändå. Det visar sig senare att det finns en tredje camping, den som vi egentligen skulle till. Men nu är vi i alla fall på en camping, imorgon skall vi in till Amsterdam och turista.

Amsterdam kanal

25/9
Upp o duscha, kaffe o croiasont på den lokala baren och sen iväg mot tunnelbanan för att bese Amsterdam. Vi tog en kanaltur den här gången, det var härligt väder solsken och ca 24grader. Promenerade genom innerstaden, fikade, tog ett glas vin på Amsterdams Europe Hotel alldeles invid en kanalkorsning. Passade också på att besöka deras flotta ”restroom”. Det kom ett skyfall medan vi satt med vårat vin men sen var det uppehåll igen så vi kunde fortsätta vår promenad mot centralstationen. Tyvärr gick vi mot fel håll så det tog sin tid innan vi hittade en annan Metrostation så vi kunde åka tillbaka till campingen. Middag&kaffe med likör sen var det dags att läsa lite innan det var sovdags.

26/9
Har lyckats resetta min GPS/Radio, får se om den funkar bättre idag. Vi reser vidare till Muirden slottet som alla bara måste se. Guidad tur, 13,50 per person. Trots allt, ganska ok. Efter detta så är det bara att åka, transportsträcka genom resten av Nederländerna samt genom hela Belgien till Dunkirke (engelsk stavning, författarens anmärkning). Vi hade en favoritställplats där men när vi anländer kl 8 på kvällen så var den full!! Återstår att vända och åka till Carrefour ställplatsen ca 10km norr om Dunkirke. Bra plats endast en husbil här så nu blir det vin, kvinnor och sova.
PS GPSen funkar utmärkt igen!!

27/9
På morgonen blev det ett besök på stranden innan vi åkte vidare tillbaka till Dunkirke för att besöka Mandys vänner. Trevligt att prata franska med dom, jag förstår ingenting! Dagens mål är Dieppe som ligger en bit neråt kanalen. Resan dit startade på motorvägen mot Calais men efter 5 min så insåg vi att det var fel val, köerna var oändliga så jag körde av och ställde in gps-en på undvik motorvägen. Det blev ca 25km kortare väg men skulle ta en halvtimma längre så det var OK. Det är alltid trevligare att köra på småvägarna och man ser lite mera. Bland annat så såg vi mängder med swede’s (kålrötter) som låg i stora berg intill vägarna. Framme i Dieppe så parkerade vi på en ganska nygjord ställplats, på en stor plan alldeles vid stranden. Det blev middag på restaurang La Strada innan vi gick ut en sväng för att se på staden. Förra gången vi var här så ösregnade det hela tiden så man såg inte så mycket, man tittade mest ner på trottoaren. Ganska död stad så här på kvällen, hittar bara några få restauranger öppna så vi går tillbaka till hotellet för en läsafton!

Dieppe panorama

28/9
Morgonstund har…..uppe redan klockan halvåtta, lite gråmulet idag. Vi tar en promenad upp till den gamla borgen och passerar några krigsmonument, tydligen gjorde Kanadensiska trupper en landstigning här redan 1942 för att testa tyskarnas försvar. Naturligtvis förlorade man tusentals liv innan man drog sig tillbaka över kanalen. Uppe vid borgen har man en strålande utsikt över Dieppes strand och den gamla stadskärnan. Vi köpte ett härligt franskt nybakat bröd i ett gammalt bageri där man fortfarande hade en vedeldad ugn alldeles innanför disken! Tillbaka till husbilen satte vi dagens etappmål till Caen via en stad utefter kusten, Fecamp, där man i en slottsliknande byggnad tillverkade Benedectine likör. Detta var det enda stället i världen som man hade tillvekning av likören. Vi tog en guidad visning genom fabriken(och slottet). En helt fantastisk byggnad, byggd enbart för detta ändamål. Vi köpte naturligtvis med oss några flaskor varav en kallas för B och B som var en blandning av Benedectine och Cognac och den såldes endast här och i USA! Naturligtvis ingick provsmakning (2cl)och när vi rullade ut tog vi kortaste vägen till en ställplats för att äta en bit.

Likörslottet

Resan fortsatte mot Caen men ca 50km innan vi kom dit passerade vi en mycket gammal stad utefter kusten där vi bara måste stanna över natten. Vi hittade en bra parkering framför en skylt som sa parkering förbjuden för husbilar men eftersom vi hade sällskap med två andra bilar och dessutom hade en fransman pekat på platsen och nickat gillande på huvudet.

Camperparkering

Efter en öl på lokala baren gick vi en sväng i staden där det fanns många korsvirkeshus och gatstensbelagda gator samt den obligatoriska kyrkan med jag vet inte hur många gargoyles som pekade ut från taket.
Middag blev det hos La Strada, sen kaffe och B&B med en liten Benedectine fylld chokladpralin. Mycket nyttigt!!

29/9
Startade från Pont L’Eveque efter frukost med sikte på Caen och ett Krigsmuseum. Precis innan vi var framme så ledsnade GPSen igen men som tur var så hade vi ni hittat skyltar till minnesparken att köra på. Vi hade tänkt oss en kort visit men museet var större än vi trodde så det tog 4-5 timmar, inklusive besök i bunker och filmvisning från D-dagen. Det var väl värt ett besök och tiden vi spenderade där.

War memory Caen

Vid 4-tiden så fortsätter vi till Mont Saint Michel där det är helt ombyggda vägar och parkeringar. Det går inte längre att köra ner till stranden utan man får parkera nån km innan och sedan gå,eller ta en skyttelbuss till ön. Där har man byggt en ny bro som går ut till slottet. Vi hittade en privat ställplats (16€ inkl. dusch) några km inåt landet så får vi se om vi cyklar eller tar bilen lite närmare.

Dimma över Mont michel

30/9
Dagen startar med solsken, vi tar cyklarna och cyklar ca 2km till en cykelparkering innan den nybyggda bron där endast bussarna får köra. Man får inte ens cykla över den mellan maj och första oktober. Det ser helt annorlunda ut än tidigare, nu är det en riktig ö igen utom vid lågvatten. Massor av skolklasser var ute och promenerade på den gyttjiga stranden, ganska långt ut. Vi hade planerat att gå runt ön men enligt turistbyrån så borde man ha guide med sig då det på vissa ställen skulle finnas kvicksand. Dessutom måste man gå barfota i gyttjan! Så det blev en liten promenad upp utefter ringmuren och några små trädgårdar innan vi beslöt att cyckla tillbaka till husbilen igen för vidare körning till Cancal. Det visade sig vara ett mycket trevligt ställe, en liten fiskeby med massa restauranger som låg längs stranden. Det blev musselsoppa med creme och camembert ost kokad i en vinsås. Ett kilo musslor i en stor gryta till oss var,kladdigt värre att äta men helt underbart gott. Jag fick ge mig när ca 20-30% av musslorna var kvar i grytan. Det var också en visfestival i hamnen där man skulle sjunga typiska sjömanssånger så vi skall gå ner imorgon och lyssna lite innan vi far vidare. Det börjar regna på vägen hem så vi får se hur det ser ut imorgon.

Hjulångare i Cancal

1/10
Ny dag, helmulet och det duggar lite. I dag fyller Doris 6 år. Efter lite frukost går vi ner en sväng till byn (Cancal) igen för natt se om festligheterna har startat. Det verkar som man är lite försenade pga nattens regn. Vi tog en cappuchino på den lokala baren, det var nu härligt solsken igen. Efter fikat så var det dags att köra vidare till Saint Malo, ca30km bort. Först stannade vi vid en telefonbutik och fyllde på vårat franska internetkort, 1Gb för 10€, som hittat?? Vi lyckades hitta en bra parkering ca 5 min från centrum av gamla staden med sin ringmur. Vi gick in och promenerade uppe på ringmuren runt hela staden. En fantastisk utsikt över stranden och öarna utanför. Tidvattnet var på väg in och på bara några minuter var en väg ut till en av öarna översvämmad. Det var några eftersläntare från ön som fick vada en bit innan dom kom i land på stranden. Efter ett glas rött på en lokal bar var det dags att gå hem till LaStrada köket och beställa lax och stuvade makaroner, toppen!

2/10
Morgonen startar med en härlig vy utanför fönstret på andra sidan gatan, 3 brandbilar med blåljus!
Det visar sig att vi har parkerat utanför en brandstation och att man nu kollar upp alla funktioner och utrustning i bilarna så allt är lugnt. Vädret ser inta så bra ut, det har ösregnat under natten och nu är det helmulet. Vi programmerar dagens färd till ett ställe som heter Plogoff,ca25 mil att köra. Det ligger långt ut på en udde i Bretagne.

Ponte Raz

Vädret blir bättre under resan och väl framme så är det strålande sol och ca 18 grader. Ut med cyklarna och sen trampar vi ut till Ponte du Raz, ett som det visar sig mycket populärt utflyktsmål. Sista biten får vi promenera, ca 1,5km ut till udden med utsikt över den klippiga kusten och det gamla fyrtornet. Vi klättrar runt lite bland klipporna, Mandy får svindel så det är dags att vända tillbaka, vi vill inte beställa någon helikopter idag. På vägen tillbaka med cyklarna stannar vi vid ett cafe som serverar traktens specialitet, våfflor. Jag beställer en med choklad på, mycket gott och nyttigt! Eftersom solen fortfarande är uppe så kör vi vidare in till närmaste stad, Quimper där vi kollar upp en camping. Den så lite dyster ut så vi körde in mot centrum och letade efter parkering för natten. Hittade inget som passade så vi tog sikte på en ställplats i Plomelin ca 5km utanför staden. Lugn plats så nu blir det dagens rester innan sängdags.

3/10
Kallt på morgonen, endast 4grader ute så det blev till att sätta på värmen en stund. Fick gå ut i kylan och reka, var fanns deponin för våra grovsopor? Hittade en grön binge bakom ett sportcentrum så den fick duga. Efter tömning av pissetoaletten så var det dags att köra vidare, först ner mot Vannes som skulle vara en stad med gammal bebyggelse och kullerstensgator. Efter att ha kört runt tre varv och inte sett varken kullerstenar, gamla hus eller någon passande parkering fick vi ge oss och köra vidare mot La-Roche-sur-Yon som ju alla vet ligger söder om Nantes! Sen var det dags för rast och vi körde av motorvägen och hamnade i en by som hade en park med minst 20 olika stationer fullt av statyer med Jesus vandring på Golgata och hans korsfästning och återuppståndelse!! En helt enastående samling av skulpturer, alla samlade i en park och gjorda på 1700-talet.

Bara i frankrike

Det blev ca 30 mil idag innan vi var framme vid våran camping vid 5-tiden på kvällen. Fin camping, el,pool, gratis dusch!! allt för det facila priset av en campingcheque (16€). Efter middag var det dags att kolla lite grejor på internet men det visade sig att vårt nyinköpta franska internetkort hade spenderat 1Gb på 2dar! Så det var tomt! Det lokala nätet funkade sisådär, man ville ha så mycket uppgifter om dig(inkl. Mobiltelefon nummer!!). Så jag loggade aldrig in där. Mandy testade dock så nu kommer hon att få mycket reklam både per telefon och till sin mail.

4/10
Kaffe med dusch på morgonen innan cyklarna kommer fram för en tur in till byn. Vi frågar på campingen vilken väg vi skall cykla. Bara följ dom röda pilarna med L.R. OK, vi startade och såg inga röda pilar men vi såg svarta med tillägget ” La Roche sur yon”. OK, kristallklart, vi hörde fel, följ dom svarta pilarna istället. Efter 3km kom vi fram till en rondell som gick ut på motorvägen. Fel väg kanske?? Vi cyklar sakta tillbaka tills vi kommer till en vägkorsning där det står ”centre Bouloggrnn”. Mandy säger att det betyder till centrum av byn. Jag kollar med min GPS och konstaterar att den byn ligger rakt söder om den byn vi skall besöka som för övrigt heter La Roche sur Yon. Så vi enas om att cykla tillbaka till campingens reception och fråga mer ingående om dom röda pilarna. JoJomen. Dom röda pilarna var sprayade på asfalten. Vi sa att inga röda pilar på våran väg. Efter konsultation med min GPS så visade det sig att vi skulle ha cyklat åt andra hållet, parallellt med motorvägen. Så, efter 1 timma bar det av igen, mot den stora staden med dom många namnen. Efter en halvtimma var vi i utkanten av ett industriområde, fortfarande utan några röda pilar med L.R. Vi cyklar vidare efter diverse argumentation. Min GPS har rätt, Mandy har fel. Efter ytterligare en halvtimmas cyklande så frågar Mandy en dam om vägen till centrum. Hon pekar att vi skall köra tillbaka en bit. OK, min GPS hade ett litet fel. Vi får förståss fråga fler personer och till slut så är vi i centrum av den stad som grundades av Napoleon! Nu är det dags att fika och kolla kartorna som vi fått på turistinformationen så vi skall hitta tillbaka igen. För övrigt en mycket intressant stad med en mängd otroliga mekaniska djur som Nappe tog med sig från Egypten till denna staden. Man hade nu installerat dom i centrum så att alla kunde leka med dom, helt fantastiska saker, krokodiler, ugglor, dromedarer, stora fiskar som alla kunde röra sig med hjälp av ett vajersystem och elektriska motorer, helt fantastiskt! Efter att vi lekt färdigt med djuren så var det dags att cykla tillbaka till campingen igen, nu betydligt snabbare eftersom vi visste vägen.

Nappes dromedar
Mekanisk Krokodil

Klicka på vidstående länkar för se videos med: Crocodile  och Camel Owl

Vi packade in cyklarna och sen bar det iväg till en kustby som heter Fromentin. Där skall vi övernatta och imorgon skall vi ta en färja över till ön Ile D’Yeu. Kanon ställplats, middag utanför LaStrada i solskenet.

 

5/10
Uppe med tuppen, kl07:00 ringer klockan. Vi skall vara vid färjan kl 9 och har ca 30min gångväg dit. Vädret ser strålande ut och vi är framme vid terminalen kl 08:45 så vi tar en cafe aulaite på det lokala cafeet. Båten tar oss ut till Ile D’Yeu på 45 minuter. Första besöket på ön blir turistinformationen där vi skaffar cykelkartor så vi hittar vår väg runt ön. Nästa besök blir den lokala cykeluthyraren där vi skaffar två cyklar för 12€ st samt att dom behåller

Lågvatten på Ile D’Yeu

våran returbiljett så att vi inte själ cyklarna ifrån dom!! Inga batterier här, nu är det trampa som gäller.

Båtfärd till Ile D'Yeu
Båtfärd till Ile D’Yeu

Rundturen går bra, härlig natur, klippig kust där cykelbanan går alldeles intill. Vi cyklar ner till en hamn där man har en stängd bar!! Så vidare till nästa ställe där man har lunchstängt!? Turisterna skall inte ha någon lunch!! Tillbaka till hamnen efter tre timmar på cykeln hittar vi äntligen några öppna barer och restauranger. Sen är det dags att lämna in cyklarna och få tillbaka båtbiljetten.

Vi är tillbaka vid fastlandet (Fromentine) kl 6 då vi söker upp dom lokala restaurangerna för att få lite mat. Tyvärr har man stängt i köket så…..det blir tillbaka till La Strada för några kvällsmackor. Lite läsning och planering för morgondagens resa som skall gå till Arcachon strax söder om Bordeaux utefter kusten.

6/10
En lång resa till Arcachon som gick på diverse småvägar fram till La Rochelle och sedan via betalvägar förbi Bordeaux och ut mot kusten igen till en ställplats ca 1,5km från centrum av staden. Liten ställplats med plats för fem bilar men det var ca 8-9 samt ett tält!! på en stump av trottoaren.
Det blev middag och en drink eller två innan vi planerade att cykla ut en sväng men då hade det börja skymma lite grand så det fick bli en hemmakväll.

7/10
Tidigt uppe och ut med cyklarna. Tältaren hade parkerat sina skor utanför tältet, undrar om dom luktade? Vi cyklade ner mot stranden vid den stora Arcachonbukten och sen vidare in mot centrum och turistinformationen där vi träffade en kvinna som helst skulle ha ett annat jobb och inte prata med kunder. Hursomhelst, vi tog en karta så vi kunde lokalisera oss. Man hade en fin strandpromenad och en mycket välstädad sandstrand som det var alldeles gratis att promenera på, kanske nåt att ta efter av Cuxhaven??

Sandtrappa utanför Arcachon

Tillbaka till bilen planerade ett besök på vi nästa sevärdhet som är Europas största sanddyn som ligger endast en mil utanför Arcachon. Och stor var den. Den flyttar sig med ca 4 m per år och har redan begravt en väg och ett hotell!! Betydligt större en den i Danmark. Man hade en strålande utsikt från den 117m höga dynen. På väg ner från dynen ringer Birgitta H som vi har stämt träff med på nästa ställplats ca 20 km söderut efter kusten. Väl framme blir det ett trevligt kalas med mycket drinkar, vinspill och god mat i Görans nya husbil, tur att klädseln gick lätt att torka av!! Stängdags vid tiotiden.

8/10
Uppe med Mandy, tittar ut över en gigantisk ställplats med plats för ca 80 husbilar emellan en gles tallskog. Det finns tom en toalett på området, skall bli trevligt att testa den, man har 15min på sig innan den spolas av automatiskt! Funkade perfekt! Mandy kör dock den gamla vanliga…..
Vi tar en promenad ut till en enorm sandstrand med massor av surfare redan ute bland vågorna. Göran o Birgitta kör vidare norrut och vi tar sikte på Hondarribia, en gränsstad som har en stor parkering där det står ca 200 husbilar parkerade. Det finns även en ställplats som har 0 husbilar, kanske för att det står i våran guidebok att det finns risk för nerfallande klippblock!!!!

Finsmakare-Gin provning!

Vi tar en promenad in till den gamla staden, stannar vid en bar och tar in GT, vin samt några goda pinchos (Tapas). Är man i Baskien så är man….Kanongott så det blev en omgång till..Tillbaka till husbilsgyttret blev det en La Strada tonfisksallad innan tröttheten slog till.

9/10
Ännu en dag med strålande sol. Vi sätter kurs mot San Sebastian, det är dags att ta in på en camping så det blir en som ligger uppe på berget Igeldo ca 4km utanför staden. När vi kom dit kl 11 så var det fullsatt!! Vi fick vänta till halv ett då några hade lämnat campingen så vi kunde checka in. Vi började med att gå till brygghuset för jag behövde rena byxor, dom nästan nya fjällräven hade vinfläckar på sig. Även kalsongförrådet började ta slut. Efter klädtvätt så blev det dusch innan vi tog en buss ner till San Sebastian.

San Sebastien strandpromenad

Staden hade en helt underbar sandstrand, mängder med söndagsflanörer och folk som solade sig samt badade i havet. I den gamla stadsdelen tog vi en öl och några pinchos innan vi strosade vidare till nästa ställe för en kopp kaffe. Det var fortfarande strålande sol när vi vandrade tillbaka utefter stranden (ca 2km) till våran busshållplats och återresa till våran camping där det blev utemiddag på den lokala baren. Jag tog en hamburgare, det kan man ju inte misslyckas med. Men det kunde man eftersom den var halvrå så den åkte tillbaka till köket igen. Den var lite bättre när den kom tillbaka, fan vet vad dom hade hittat på med den i köket…
Efter en delad flaska vin och några glas likör i husbilen var det dags att ramla i säng.

10/10
Storstädning inuti husbilen idag, dammsugaren fick jobba. All gårdagens tvätt skulle in i garderoberna, härligt, nu kan jag börja byta kalsonger igen. Vid 12-tiden körde vi vidare mot en stad som hette Iratche där det fanns en ställplats, ett munkkloster samt en vinfontän!! Den var avsedd för alla pilgrimmer som var på väg till Santiago de Compostella och invigdes den 23nov 1992. Varje dag laddas den med 100l vin och alla som kommer förbi kan bara öppna kranen och dricka så mycket man vill. Det var 5st ungdomar där när vi kom dit och tappade upp från vinkranen till sina muggar och snäckskal som alla pilgrimmer har hängande på sina ryggsäckar. En kille var från Norge och hade promenerat ända från Lyon i Frankrike! Han hade gått i 32 dagar! En tysk tjej hade endast gått i 2 dagar men skulle gå till Compostella, ca 400km kvar. Vi gick in i vingården och köpte några flaskor, bl.a. en flaska likör som man tillverkar här i Baskien som heter Patxaran. Jag provsmakade en sån igår och den smakade ”annorlunda”. Vi köpte också två små glas så vi kunde tappa upp lite vin från vinfontänen, Mandy hade redan försökt att dricka direkt ur kranen med mindre lyckat resultat.

vintjuv eller vinprovning?

Tillbaka till husbilen och ställplatsen blev vi attackerade av både flugor och getingar så vi beslöt att resa vidare trots att vi redan betalat 4€ för hela natten. Haro camping blev målet och kl 6 rullade vi in på campingen. Fortfarande lite kvällssol, läste lite innan maten från La Strada köket var serverad.

11/10
I dag är det den stora dagen när vi skall ut på fina krogen här i Haro. Fortfarande strålande väder. Vi tar cyklarna och cyklar in till staden för en kopp kaffe med efterföljande glas vin eftersom klockan redan var kvart över tolv. Efter en tur i staden så bokar vi bord på restaurangen till kl 8 på kvällen. Vi har varit här och ätit tre ggr tidigare. Restaurangen har tidigare varit kloster, militärbas, sjukhus, fängelse och nu hotell och restaurang. Det är en härlig atmosfär inne på den inbyggda gården där man har placerat borden längs med väggarna och lämnat mitten helt öppen med fåtöljer och soffor för en fördrink innan maten. När vi kommer dit blir det en GT i baren innan vi beställer en bit oxfilé med kantarellsås. Som naturligtvis sköljs ner med en flaska vin, Dynastia Vivanco Crianza. Sen är det dags att promenera hem och vila kroppen.

 

 

 

 

 

Mandy i Hotel Los Agustinos restaurang i Haro
Hotel Los Agustinos i Haro

12/10

Spaniens nationaldag idag. Många ställen har helgdag men här i Haro och Rioja distriktet så har dom flesta Bodegorna öppet. Vi checkar ut från campingen och kör till Dynastia Vivancos Bodega där det blir lite inköp av några flaskor Crianza vin. Efter det kör vi till en typisk gammal by med ett fort högst uppe på kullen, byggt nån gång på 1400 talet. Det finns säkert 10 olika vinbodegor i staden och det kör traktorer med nyskördade vindruvor i skytteltrafik till dom. Vi parkerar och promenerar upp till borgen och den gamla kyrkan.

Utsikt Rioja vinfält

Det är en strålande utsikt över Rioja dalen och alla vinfälten. Efter en fika i bilen kör vi vidare till ställplatsen för natten i Arguedas där det finns en massa ”grottlägenheter”, man har alltså karvat ut i berget en mängd lägenheter med dörrar och fönster där man tidigare bodde. Eftersom det regnade när vi kom fram så skall vi ta en promenad upp till dom imorgon för att titta in i dom. Det blev tidig säng idag, hoppas på bättre väder imorgon.

Grottfolket

 

 

 

 

 

 

 

 

13/10
Vi gick upp till grottorna, tyvärr var det förbjudet att gå in i dom. Det så faktiskt OK ut i en del ”visningsgrottor” med vitmenade väggar och diverse köksutrustning. Mandy frågade en lokalinnevånare när man bodde i dom senast och han trodde på minst 50 år sedan. Efter en sväng i byn var det dags att ställa färden mot Zarragossa. Vi kom dit vid ett-tiden och innan vi kom fram till våran tänkta parkering såg vi att det var trafikkaos. Detta på grund av festligheter i staden då man firade Pilar?? vem det nu var. Vi hittade en parkering efter lite snurrande och fick sen gå ca 2km till centrum. Mycket folk i rörelse trots regnet som kom och gick. Efter några tapas och vin/öl så gick vi på upptäcktsfärd i gamla staden. Mängder av barer med tapas i alla varianter.

Zaragossa och Ebro
Vilken stor en??

Ett besök i den katedralen samt hiss och trappor upp till ett av tornen i katedralen gav en härlig vy över staden och floden Ebro som rinner genom Zaragossa (men det visste ju alla). Mandy skulle efter detta nödvändigtvis i hällregnet gå till den gamla marknaden som tyvärr inte öppnade förrän kl 17.00. Vi väntade i en bar (mera vin samt cortado) innan vi kunde gå in till saluhallen och titta på dom döda kaninerna som hängde upp och ner fortfarande med pälsen på. Efter detta så blev det promenad i mera ösregn tillbaka 2,5km till husbilen som fortfarande stod kvar på parkeringen. Raskt iväg mot nästa mål som blir en by som heter Albarracin. Tyvärr är det ganska sent så när vi hittar en bensinstation med stor parkering så stoppar vi där för natten. Mandy blev själaglad för bakom tappen låg en outletaffär med skor och diverse klädesplagg så hon försvann på en timma och kom tillbaka med ett par skor och en dunjacka. Sen var det nästan sängdags, hoppas att det har slutat regna imorgon!

14/10
Regn, regn och lite regn. Det trummar mot taket hela natten. På morgonen startar vi dagen med kaffe och croissant på den lokala baren. Det blir även ett besök på den lokala toaletten. Sen bär det iväg till campingen i Albarracin. Det är halvmulet med några regnskurar då och då. Vi parkerar bilen och går en liten upptäcktsfärd i byn. Den är delvis byggd innanför en gigantisk ringmur där husen står klistrade emot varandra och när vi gör ett besök på en bar så består ena väggen av bergssidan.

Albarracin1

Många hus är korsvirkeshus och en del är mycket väl bevarade men även en hel del som är fallfärdiga. Mycket barer, inga affärer och en katedral samt 2 kyrkor, inte dåligt för en by på ca 1000 innevånare!! Dock är det mycket turister och vandrare som kommer hit. Byn ligger på 1100m höjd så det måste vara skönt här på sommaren, nu är det ca 15grader och på natten skall det bli ca3-4 grader. Vi går tillbaka till bilen och kör upp till campingen där det blir middag med dusch. Sen traskar vi ner till byn för ett besök på en bar där man har 35olika sorters öl och där det går en fors som driver ett kvarnhjul rakt igenom baren under ett glasgolv. Det blir en stor stark för mig och……ett glas rött till Mandy, nej 2 glas. På hemvägen har man satt upp ett stort järnstaket halvvägs över vägen samt framför några tvärgator. Det finn även en stort järnbur framför kyrkan. Vad är detta?? Mandy får tak i en lokalinnevånare och får reda på att det skall bli tjurrusning innanför det inhägnade gatuområdet. Det skall starta kl 12 på natten!! och man skall sätta på facklor i tjurens horn och sen släppa lös den samtidigt som massa folk skall springa runt och hetsa den. OK, gammal tradition säger han men vet inte varför.

Facklor i hornen
Löpare på gång

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi går upp till campingen och tar några stänkare innan vi kl halv tolv knallar ner till där tjurrusningen skall vara. Massa folk har samlats, barvagnar är utställda och tyvärr har man inget vin!! sä Mandy får dricka som jag, en GT. Det tar en stund med mycket ståhej och bökande innan man lyckas få fast ett rep om tjuren som står inne i en lastbil. Man hör att den sparkar och stångas vilt därinne. På utsidan får man tag i repet som tjuren är bunden i. Man trär repet genom ett hål i en stolpe och 5 gubbar spänner upp det. Baklämmen öppnas och ut kommer tjuren farandes samtidigt som gubbarna sträcker upp repet så tjuren blir stående vid stolpen. Där lyckas man fästa facklorna vid hornen, tjuren blir galen samtidigt kapar man repet och alla flyr in bakom spjälorna i järnstaketen. Tjuren jagar efter den ena efter den andra och detta pågår säkert i 1 timma. Vi knallar hem efter att ha sett hur spanjorer kan roa sig en fredagskväll uppe i bergen! Klicka för att se Albarracera bullfire

15/10
Mandy skall ha en vit dag idag…..Solsken och strålande väder. Kyligt, ca5 grader på morgonen. Efter en rejäl brödskiva med ost gick vi en vandringsled utefter ån nedanför Albarracin, en underbar vandring på spångar fastsatta i berget med rostiga järnfästen och ån ca 10m under oss.

Mandy fick stora skälvan men lyckades ta sig framåt så hon kom ner på stigen igen. Efter ca 3km så kom vi ut i staden igen. Efter en öl för mig och….inget vin för Mandy fortsatte vi upp efter fästningsmuren ca 200m ovanför staden. Det var återigen ett hisnande stup nedanför så Mandy hade lite problem innan vi kom igenom muren och hittade en bredare väg ner tillbaka till byn.

Albarracin2

Dags för lite dricka och tapas men vi fick tji, varenda bar var knökad med folk. Så vi drog oss tillbaka till campingen med en färsk brödlimpa. Vi hade varit ute i ca 3tim. Så det var dags att sitta i solen och läsa lite innan kocken lagade middag. Vi drack ett mycket gott glas vitt vatten till detta!!

16/10
I dag är det dags att resa vidare, i första hand till Teruel. Först skall vi åka till Albarracin nationalpark och titta på grottmålningar!! samt ett berömt vattenfall. Vädret är fortfarande strålande och framme vid parkeringsplatsen där stigen till grottmålningarna startar ser vi att det är en slinga på ca 2km i skogen som går via sex olika ”grottor” som har olika motiv av människor och djur. Den senaste upptäcktes inte förrän 1973. Man räknar med att dom är mellan 7000 och 9000 år gamla! Framför alla ”grottorna” har man satt upp stålstaket så att man inte kan komma åt och skada dessa.

Det är en mycket underlig natur med stora klippformationer och mängder av bergsklättrare som övar på dessa. Dom kommer gående med stora ihopfällda madrasser på ryggen som man lägger under stället man tränar på. Först trodde vi att det var ovanligt bekväma uteliggare men Mandy måste ju fråga vad dom sysslade med……
Helt fantastiska utsiktspunkter fanns det också där man såg ner över höglandet flera mil bort.
Efter dessa naturupplevelserna var det dags att resa till det stora vattenfallet. Efter 25 km körning var det dags, in på en small avtagsväg som gick över floden Cabriel utan en droppe vatten i den. Såg mest ut som en nyplöjd åker. Hursomhelst vi körde in dit pilen på ”Caskad” pekade, en smal slingrande väg som gick över slättlandet. Till slut måste jag stanna, sa till Mandy att det finns ingen chans att hitta ett vattenfall här, nu vänder vi! Efter oss kom en bil så vi frågade om han möjligen visste var vattenfallet var. Han trodde att det var rätt väg, hade varit på turistinfo och frågat. Vi beslöt att han skulle köra förbi och visa vägen men så kom det ett möte som vi naturligtvis också frågade. Mannen skrattade och sa” ni har kört för långt, följ mig”. Så tillbaka igen 5km tills vi förstod på några parkerade bilar att här måste det vara. Vi gick ut på en åker och ner i en grusgrop ock se…under några buskar hittade vi vattenfallet!! Tja, man säger att det mer mer vatten i det under våren….

Vattenfall

Raskt vidare till Teruel där vi parkerar och går in i staden för en bit mat ock lite dricka. Mandy är inne på sin andra vita dag så hon hon skall bara ha öl…
En liten rundvandring….några fina hus…några ruttna bjälkar under husen…en Katedral, kyrkor etc. sen bär det iväg mot kusten, letar efter ställplats men det fick bli en parkering inne i en liten by som heter?? nånting. GT och skrivdags..

17/10
Startar med frukost på lokala cafeet. Sedan får GPSen bestämma färdväg till nästa mål som är Peniscola, en liten stad som ligger vid medalhavskusten. Det finns en vinteröppen mycket populär camping där som vi redan tidigare har besökt 3ggr. Vägen som GPSen väljer går rakt in i vildmarken med så dåliga vägar att det bara går att köra i 30km i timman. Mängder av reparationer och ändringar av vägarna. Högsta punkten vi kommer till ligger på ca1600m höjd. Men det är en mycket sevärd resa, jämfört med att ligga på motorvägen och köra. Vi kom äntligen fram till campingen vid tre-tiden. Här är det ca 24grader och solsken. Vi får en bra plats nära poolen (om vi nu vill bada). Vi beslutar att stanna i två dagar för att sedan köra direkt till Barcelona för att ta färjan över till Mallis.

Pensicola

18/10
Ute och cyklar i det varma vädret. Det blev en blöt natt igår, både inne och ute. Inga vita dagar mer. Men vi lever bara en gång. Vi cyklar utefter stranden i Peniscola ca 5-6km till andra ändan av bukten. Tapas och öl avslutar cykelturen inne i centrum av byn. Vi hittade en trevlig ställplats/parkering för husbilar som endast kostade 6,80€ för 24 tim. Något att tänka på till nästa ång om vi bara skall sova över. Kollade på kartan att det bara är ca 230km upp till Barcelona där vi skall vara ca20:30 i morgon kväll.

19/10
Tömmer alla tankar innan vi ger oss iväg norrut mot Barcelona. Vi stannar två ggr på vägen, ena gången i Ebro’s delta, ett enormt område där man enbart odlar ris! (till all paella förstås).

Mandy i Ebro
Ebrodelta lovers

Intressant att se deras traktorer med enbart järnhjul med stora järntaggar på som man körde runt med på risfälten.

 

Nästa stopp var i Sitges där vi varit tidigare. En gammal stadskärna och en otroligt fin strandpromenad med kiteseglare och vindsurfare. Vi tog en riktigt god meny där, musslor, små kräftor och clams som förrätt samt Paella till huvudrätt och sorbe till efterrätt.

Paella i Sitges

Efter att ha strosat runt lite tog vi kustvägen upp till Barcelona där vi skall checka in på Balearics färjan som går direkt till Alcudia där vi skall vara ca kl 04 tidigt på morgonen.
Så var denna europaresan över för denna gången, nästa resa blir hemresan från Alcudia som startar den 24/11.